Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Čriček in temačni občutek

Toon Tellegen
Čriček in temačni občutek
22,98 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4566-0
Naslov izvirnika De genezing van de krekel
Ilustracije Ana Zavadlav
Urejanje Staša Pavlović

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
183 strani
Tip knjige
mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let > romani
nizozemsko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

V čričkovi glavi se nekega jutra pojavi temačen občutek. Velik in siv in neomajen. Prav rad bi bil ponosen na to. Vendar ni ponosen, samo potrt. In čeprav ne ve, kaj potrtost sploh je, ve, da mora biti nekaj resnega.
Kratki živalski roman priljubljenega pisatelja Toona Tellegenaje v izvirniku prvič izšel leta 1999, danes pa velja za klasiko nizozemske književnosti. Po zgodbi, ki pretanjeno, a hkrati z značilnim avtorjevim humorjem spregovori o temnih in tako človeških občutkih nemoči, je pred nekaj leti nastala tudi opera.

Recenzija Bukla

(Skupen opis za knjigi Čriček in temačni občutek in Sredi noči.)

Zase vedno reče, da je v prvi vrsti družinski zdravnik (ordinacijo je imel v Amsterdamu) in šele potem avtor, saj je začel ustvarjati precej pozno – najprej je pisal poezijo za odrasle, potem si je začel izmišljevati zgodbe za svoja otroka. V svet njegovih duhovitih, večinoma živalskih zgodb, ki jih častijo tako mladi kot stari, smo slovenski bralci lahko prvič stopili že pred skoraj dvajsetimi leti, ko so izšle njegove živalske dogodivščine Zabava na luni (Mladinska knjiga, 1999) in kasneje še Mala nočna torta s plameni in Jutri je bila zabava (Mladinska knjiga, 2004, 2010). In potem smo ga leta 2012 spoznali še kot pesnika, saj je pri Študentski založbi izšel zajeten izbor (okrog 130 pesmi) njegove poezije z naslovom Brodišče. V zadnjem obdobju pa spet lahko uživamo v njegovih kratkih živalskih zgodbah za otroke. Lansko poletje smo dobili ganljivo in lepo ilustrirano slikanico Kitov vrt (Miš, 2017), v tej zimi pa še dve. V kratkem živalskem romanu Čriček in njegov temačni občutek (Mladinska knjiga, 2017), ki je v letih po izidu postal že nizozemska klasika, se Tellegen na svojevrsten način loteva težke teme. Pod lahkotno in igrivo masko mladega črička se skriva nepojasnjeni občutek nemoči, ki kot temen oblak lega na njegovo dušo. Ne zna si pomagati sam in ne morejo mu pomagati niti njegovi najboljši živalski prijatelji. Slonova zgodba, ki teče vzporedno, bralca ves čas prijazno opominja, da se je treba za dosego ciljev potruditi ne glede na vzpone in padce, ki so sestavni del življenja. Odlične črno-bele ilustracije Ane Zavadlav zaokrožajo melanholični svet ubogega črička, ki pa ga nekega dne vseeno razsvetli sonce in temen oblak bolečine čudežno izgine, kot je tudi prišel. Prav v času avtorjevega obiska v Ljubljani pa je izšla še zbirka 34 kratkih vznemirljivih zgodb z naslovom Sredi noči (Miš, 2018). V temnem gozdu živi cela množica filozofsko razpoloženih živalskih junakov, od veverice, kresničke, podlasice in voluharja do bobra, vrabca, medveda in mravlje. Noben od njih ne more spati, saj jih tarejo težke misli, nedokončana opravila pa tudi vsakodnevne dileme – in pod težo noči so njihove zagate videti še večje in še teže rešljive. Včasih jih odreši spanec ali vsaj rahel dremež, spet drugič odgovore prinese šele prvo jutranje sonce. Večina zgodbic je opremljena s črno-modrimi ilustracijami, ki lepo dopolnjujejo nočno metaforiko modrovanj živalskih nespečnežev.

Renate Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...