Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Potem
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Zbirka Nekoč
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-272-048-3
Naslov izvirnika Then
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Dušan Ogrizek
Urejanje Mateja Kržišnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14 cm
330 g
203 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let > romani
avstralsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Drugi del Gleitzmanove trilogije z naslovom Potem je nadaljevanje prvoosebne pripovedi desetletnega dečka Feliksa, ki pobegne iz sirotišnice v katoliškem samostanu, kamor so ga dobra tri leta prej skrili starši, da bi ga obvarovali tragične usode, ki preti Judom leta 1941. Prvi del z naslovom Nekoč se zaključi s skokom z vlaka – Feliks, Zelda in Haja skočijo z vlaka, ki pelje v koncentracijsko taborišče. V drugem delu sta središčna literarna junaka Feliks in Zelda oziroma Wilhelm in Violetta. Zamenjava identitete zaradi večje možnosti preživetja, soočanje in sprejemanje odločitev, ki ne sodijo v otroški svet, boj za sleherni dan in optimizem, ki se kljub dramatičnosti vije skozi zgodbo, so prvine, ki so značilne za Gleitzmanov slog. Njegov literarni junak kljub grozljivim podobam ostaja "otrok" – je naiven, veder, na trenutke zabaven, predvsem pa želi razvedriti druge in ostaja do konca optimističen, vzporedno s tem pa sprejema pomembne – predvsem ne tipično otroške – odločitve, ki so odraz globokega doživljanja pekla. To velja predvsem za Feliksa, ki hkrati opravlja najpomembnejšo nalogo – skrbi za Zeldo. Avtor tudi tokrat – kljub tragični usodi Zelde in Genie – pusti odprt, v \'grenak\' optimizem zavit konec.

Knjiga je pri Children\'s Book Council of Australia dobila nagrado za najboljšo avstralsko knjigo leta 2009 za mlajše bralce.

Recenzija Bukla

Avstralca Gleitzmana, sicer rojenega v Angliji, smo pred kratkim lahko brali v mladinskem romanu Nekoč, ki je prvi del mladinske trilogije. Postavljen je v čas holokavsta, glavni protagonist pa je desetletni judovski deček Feliks. Na svojem begu iz sirotišnice Feliks reši šestletno Zeldo, hčerko mrtvega nacista, in skupaj imata le en cilj: preživeti. V Potem, drugem delu trilogije, se otroka, ki sta se spet za las izognila smrti, odločita, da bosta našla nadomestne starše. Njun načrt sicer uspe, spremenita se v Wilhelma in Violetto, vseeno pa sta zaznamovana s tem, kdo sta in kdo so njuni pravi starši. Ganljiva knjiga s pripovedovalcem v prvi osebi ohranja otroško domišljijo in optimizem, vseeno pa ne prizanaša z bolečimi izgubami. Feliks na koncu knjige ni več isti deček kot na začetku, še vedno pa se trudi, da bi »postal in do konca dni ostal najboljše človeško bitje, kar ga zmore narediti iz sebe«.

Daniela Preglau

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...