Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sredi noči

Toon Tellegen
Sredi noči
25,95 € 25,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,78 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Miš
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-272-281-4
Naslov izvirnika Middenin de nacht
Leto izdaje izvirnika 2018
Ilustracije Mance Post
Prevod Anita Srebnik
Urejanje Ema Karo

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 17,5 cm
390 g
79 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let > romani
nizozemsko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

V Tellegenovem gozdu živali je temno. Ko nekdo potrka na veveričino okno, ta sunkovito plane iz spanca. To je začetek nemirne noči, v kateri se krap, hrošč, slon, kresnička in še marsikatera druga žival borijo z nespečnostjo. Majhni pomisleki v temi včasih groteskno zrastejo in živali postanejo domala melanholične. Sova se bori s svojo majhnostjo v vseobsegajoči temi, jež čisti kot nor, da bi naredil vtis na svoje obiskovalce, le črv in krt sta srečna in proslavljata temo s pesmimi, ki jih pojeta pod zemljo.

O delu
Sredi noči je zbirka 34 novih pustolovščin, ki se dogajajo v gozdu, polnem živali, v njej pa Tellegen znova dokaže svoje mojstrsko obvladanje umetnosti kratke zgodbe. Z uporabo minimalističnega jezika in izčiščene zgodbe spretno zgradi svet, v katerem je obilo prostora za čudenje – glede jezika, misli ali sončnega zahoda, ki je videti precej drugačen, če ga gledaš od spodaj navzgor. Čeprav tema pogosto spodbudi temačne misli – celo praznične torte so videti črne in imajo okus po trpkem – je Tellegenov slog igriv in lahkoten kot vedno. Kdaj pa kdaj se utrne kanec upanja – kot srečen sen črička, ki je v svojih sanjah razglašen za najbolj rojstnodnevno žival na svetu. Ko sonce prežene vsako nespečno skrb, nov dan prinese odrešitev – za živali in bralca.

Recenzija Bukla

(Skupen opis za knjigi Sredi noči in Čriček in temačni občutek.)

Zase vedno reče, da je v prvi vrsti družinski zdravnik (ordinacijo je imel v Amsterdamu) in šele potem avtor, saj je začel ustvarjati precej pozno – najprej je pisal poezijo za odrasle, potem si je začel izmišljevati zgodbe za svoja otroka. V svet njegovih duhovitih, večinoma živalskih zgodb, ki jih častijo tako mladi kot stari, smo slovenski bralci lahko prvič stopili že pred skoraj dvajsetimi leti, ko so izšle njegove živalske dogodivščine Zabava na luni (Mladinska knjiga, 1999) in kasneje še Mala nočna torta s plameni in Jutri je bila zabava (Mladinska knjiga, 2004, 2010). In potem smo ga leta 2012 spoznali še kot pesnika, saj je pri Študentski založbi izšel zajeten izbor (okrog 130 pesmi) njegove poezije z naslovom Brodišče. V zadnjem obdobju pa spet lahko uživamo v njegovih kratkih živalskih zgodbah za otroke. Lansko poletje smo dobili ganljivo in lepo ilustrirano slikanico Kitov vrt (Miš, 2017), v tej zimi pa še dve. V kratkem živalskem romanu Čriček in njegov temačni občutek (Mladinska knjiga, 2017), ki je v letih po izidu postal že nizozemska klasika, se Tellegen na svojevrsten način loteva težke teme. Pod lahkotno in igrivo masko mladega črička se skriva nepojasnjeni občutek nemoči, ki kot temen oblak lega na njegovo dušo. Ne zna si pomagati sam in ne morejo mu pomagati niti njegovi najboljši živalski prijatelji. Slonova zgodba, ki teče vzporedno, bralca ves čas prijazno opominja, da se je treba za dosego ciljev potruditi ne glede na vzpone in padce, ki so sestavni del življenja. Odlične črno-bele ilustracije Ane Zavadlav zaokrožajo melanholični svet ubogega črička, ki pa ga nekega dne vseeno razsvetli sonce in temen oblak bolečine čudežno izgine, kot je tudi prišel. Prav v času avtorjevega obiska v Ljubljani pa je izšla še zbirka 34 kratkih vznemirljivih zgodb z naslovom Sredi noči (Miš, 2018). V temnem gozdu živi cela množica filozofsko razpoloženih živalskih junakov, od veverice, kresničke, podlasice in voluharja do bobra, vrabca, medveda in mravlje. Noben od njih ne more spati, saj jih tarejo težke misli, nedokončana opravila pa tudi vsakodnevne dileme – in pod težo noči so njihove zagate videti še večje in še teže rešljive. Včasih jih odreši spanec ali vsaj rahel dremež, spet drugič odgovore prinese šele prvo jutranje sonce. Večina zgodbic je opremljena s črno-modrimi ilustracijami, ki lepo dopolnjujejo nočno metaforiko modrovanj živalskih nespečnežev.

Renate Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...