Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

V sotesko

Richard Scrimger
V sotesko
25,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Zbirka Srečanja
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-6630-61-0

Tehnične lastnosti
trda vezava
344 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let > romani
kanadsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Richarda Scrimgerja V sotesko bi lahko opisali kot potovanje z nepredvidljivim koncem, na katerem je pokrajina z vsemi posebnostmi samo odsev vseh mogočih nasprotij, ki se odkrivajo trem radovednim najstnikom: razlike med mestnim vrvežem in neokrnjeno sotesko, preprostimi najstniki in tolpo v usnjenih jaknah, kriminalom in poštenim, neškodljivim in nesebičnim razmišljanjem, bogastvom in revščino. Da bi pisatelj še bolje ponazoril zgodbo in izpostavil simboliko potovanja, ki je lahko življenje kot tako ali pa samo splavarjenje po reki skozi sotesko, na katerem srečujemo različne ljudi z različnimi cilji in idejami, je v besedilo vključil krajše vložene dele, ki jih je poimenoval ponazoritve. Prvoosebno pripoved trinajstletnega Julesa dovršeno izpolnjuje kombinacija dialogov in opisov sveta, s katerim se dečki s splava srečujejo prvič v življenju.
Trije najstniki, Jules, Chris in Cory, so prijatelji že od malega. Za hišami, kjer živijo, se razteza soteska, skozi katero teče reka Highland Creek. Ko nekega dne tornado uniči velik del mesta in podere nekaj dreves, se fantje odločijo, da bodo iz padlega javorja naredili splav in se podali na popoldansko splavarjenje po reki vse do jezera. Pot jim prekriža kar nekaj na prvi pogled smešnih dogodivščin: iz vode rešijo jeznega psa, soočijo se s tolpo v usnjenih jaknah, ki jim kasneje prekriža pot in spremeni načrt potovanja po reki, preživijo pravo padanje koles z mosta in zmotijo pogreb, dokler se ne ujamejo v past treh deklic, zaradi katerih se kasneje znajdejo na rojstnodnevni zabavi ob bazenu. Zabava pa je vse prej kot zabavna; kaj hitro se konča zaradi Kostožaga, ki ga še nikomur od fantov ni uspelo spoznati, in tolpe v usnjenih jaknah. Med begom nazaj na splav Cory izgine. Kdo je pravi prijatelj in kdo Kostažag, dokažeta Jules in Chris z vztrajnim iskanjem, ki ju pripelje do razburljivega zaključka.

Richard Scrimger se je rodil leta 1957 v Montrealu v Kanadi, odraščal pa je v Torontu. Po diplomi iz angleščine in zgodovine na Univerzi v Torontu je leto dni potoval po Evropi in delal kot natakar. Zares je začel pisati, ko je postal očka in je ostal doma. Takrat je spoznal, da ima čas za pisanje, ko malčki spijo. Največ piše za otroke in mladino, zaščitni znak njegovega pisanja pa je humor: \\'Zame je humor kot pot. Če tečeš naokoli, se boš spotil.\\' Z ženo in štirimi otroki živi v Cobourgu.
Knjige Richarda Scrimgerja so bile večkrat nominirane (Rocky Mountain Book Award, Tiny TORGI Award, Hackmata Children\\'s Choice Book Award, Red Cedar Book Award, Manitoba Young Readers Choice Award …), V sotesko pa je njegovo drugo delo, prevedeno v slovenščino – za mlajše bralce je leta 2005 (Miš založba) izšla mladinska uspešnica z naslovom Nos z Jupitra.

Recenzija Bukla

Kanadski pisatelj otroške in ­mladinske literature svoje knjige rad začini z dobršno mero humorja in duhovitih domislic. V pričujoči pripovedi popisuje dogodivščine treh prijateljev, najstnikov Julesa, Chrisa in Coryja. Po uničujočem tornadu, ki prizadene njihovo mesto, se odločijo s splavom, narejenim iz podrtega drevesa, po reki v bližnji soteski odpluti do jezera. Med splavarjenjem jih tako čaka veliko zabavnih prigod, vendar se njihov sproščen izlet zaradi skrivnostnega Kostožaga kmalu prelevi v vse kaj drugega.

Polona Prodnik

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...