Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tom Sawyer

Mark Twain
Tom Sawyer

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Miš
Zbirka Prve prave
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-272-134-3
Naslov izvirnika Tom Sawyer
Leto izdaje izvirnika 2009
Ilustracije Judith Hunt
Prevod Meta Osredkar
Urejanje Petra Tomše
Priredba Anna Kirwan

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 13 cm
160 g
64 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Zbirka Prve prave (ali v izvirniku Real Reads) bralcem, starim od osem do trinajst let, ponuja skrajšane različice klasičnih svetovnih in domačih literarnih del s privlačnimi ilustracijami. Stremi k temu, da obdrži kakovostno raven izvirnih del in hkrati literaturo naredi dostopno večini bralcev, tudi tistim, ki sicer morda po njej ne bi posegli. Ne gre za krnjenje zgodb, pri katerem bi zasuli s ploho dogodkov iz izvirnega romana ali suhoparno podali povzetek izvirne zgodbe ter tako bralcu ponudili zgolj informativno bralsko izkušnjo. Pri predelavi v skrajšano različico ostajamo zvesti zgodbi, pripovednemu slogu in literarnim osebam v izvirniku. Naš namen je vzgajati samozavestnega bralca z veseljem do branja, pri tem pa mu pomagati razvijati pretanjeni občutek za jezik in literaturo.

Twainovi najslavnejši stvaritvi, Tom Sawyer in Huckleberry Finn, sta postali dva od velikih svetovnih arhetipov otroštva. Dostikrat sta obvezno branje v šolah, kljub temu da nekateri trdijo, da sta knjigi prevratniški ter da spodbujata slabo vedenje. Zgodba romana Prigode Toma Sawyerja, ki je izšel leta 1876, se dogaja ob reki Misisipi nekje v petdesetih letih devetnajstega stoletja, po mehiški vojni in pred ameriško državljansko vojno – se pravi v času, preden je predsednik Abraham Lincoln z razglasom osvobodil ameriške sužnje.
Knjiga je obogatena z opisom oseb, značilnostmi dobe, navajamo vire, ki bodo v pomoč pri branju, ter podajamo vprašanja v razmislek in predloge za razpravljanje o prebranem. Zgodbo dopolnjujejo privlačne ilustracije.

Recenzija Bukla

Čeprav načeloma nismo naklonjeni poenostavljanjem, kot so skrajšane izdaje klasičnih literarnih del, nas je legendarni Twainov Tom Sawyer prepričal tudi v takšni različici. Ob prikupnih ilustracijah, te so delo Judith Hunt, knjižica navdušuje še z dodanimi delovnimi poglavji, ki mlademu bralcu pomagajo širiti obzorja. Poleg razlage o tem, kaj je izpuščeno iz izvirnega romana, vsebuje tudi napotke za nadaljnje branje in vprašanja, s pomočjo katerih je moč preveriti svoje znanje o prebranem besedilu. Tom Sawyer v priredbi Anne Kirwan je že tretja knjiga iz zbirke Prve prave, katere namen je spodbuditi k branju tudi nepotrpežljivo generacijo otrok, ki odraščajo v (pre)hitrem svetu raznih tehnoloških igračk.

Ajda Janovsky, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...