Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Osebnost, vrednote in psihično blagostanje

Janek Musek
Osebnost, vrednote in psihično blagostanje
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Znanstvena založba Filozofske fakultete
Zbirka Razprave Filozofske fakultete
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-237-757-1
Leto izdaje izvirnika 2015

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
460 g
242 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija

Založnik o knjigi

V monografiji avtor znanstveno, sistematično in izčrpno obravnava problem povezanosti temeljnih osebnostnih lastnosti, pomembnosti in zadovoljenosti vrednot s psihičnim blagostanjem. V prvem, teoretskem delu, monografije pregledno predstavi problematiko proučevanja in dosedanje raziskave na področju osebnostnih lastnosti, vrednot in psihičnega blagostanja. Empirični del monografije je prava poslastica za raziskovalce psihologije osebnosti, saj ponuja dovršene, jasne in odlične interpretacije rezultatov, za psihologijo kot znanost pa prav gotovo pomeni eno najboljših monografij s področja osebnosti v slovenskem in mednarodnem prostoru v zadnjih 10 letih. Knjiga je namenjena predvsem raziskovalcem na področju psihologije, koristna in zanimiva pa bo tudi za študente psihologije in posameznike, ki jih zanima pomen medosebnih razlik v osebnostnih lastnostih in vrednotah za doživljanje psihičnega blagostanja.

Recenzija Bukla

Doma in v tujini priznani in uveljavljeni profesor psihologije, dr. Janek Musek, ki je svoje raziskave in znanstveno in strokovno delovanje strnil v številnih člankih in več kot 50 knjigah in učbenikih, je v najnovejši monografiji sistematično in izčrpno obdelal povezavo temeljnih osebnostih lastnosti in vrednot s psihičnim blagostanjem človeka. »Psihično blagostanje je ključnega pomena že zato, ker izmed vseh vidikov našega blagostanja (poznamo še socialno, ekonomsko/finančno in telesno blagostanje) navsezadnje najbolj odloča o tem, ali smo srečni ali ne. Težko bi rekli za bogatega, uglednega in telesno zdravega človeka, da je srečen, če se nesrečno počuti. Nasprotno pa bi težko odrekali srečo nekomu, ki je reven, neugleden in bolan, počuti pa se srečnega,« je v uvodu zapisal avtor. Knjiga je razdeljena na dva dela, v prvem, teoretičnem delu so pregledno predstavljeni in razčlenjeni teoretski pojmi osebnosti in vrednot, pa tudi razmerja in dinamika, ki se vzpostavlja med njimi in psihičnim blagostanjem. V drugem, empirično obarvanem delu, pa so zastavljeni številni problemi in hipoteze, ter analize rezultatov raziskav in diskusije. Osrednje vodilo knjige, »kako in v kakšni meri torej vplivajo na naše psihično blagostanje osebnostni dejavniki na eni, ter vrednote na drugi strani« je namenjeno predvsem raziskovalcem na področju psihologije, knjiga pa bo koristna tudi za mnoge posameznike, ki jih zanima to področje.

Renate Rugelj, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.


Recenzija Bukla

Janek Musek se je v svoji najnovejši monografiji osredotočil na pojem psihičnega blagostanja, katerega pomen je vedno znova predmet najrazličnejših manipulacij in priročnikov za samopomoč. Bi zelo pretiravali, če bi rekli, da je prav psihično blagostanje kategorija, ki pomembno vpliva na konstituiranje politike, religije, ne nazadnje pa tudi psihološkega aparata, s katerim se ukvarja Musek? Avtor izpostavi korelacije med blagostanjem, osebnostjo in vrednotami. Skupek različnih raziskav nam tako pokaže statistično verjetnost psihičnega blagostanja posameznika v danih razmerah. Ker je v monografiji velik delež namenjen prespraševanju metod in že ustaljenih kategorij v psihologiji, je ta v podrobnostih bolj zanimiva in dostopna tistim, ki se s psihologijo ukvarjajo po strokovni plati, drugim (tudi pričujočemu recenzentu) pa ostanejo predvsem zanimivi zaključki in grafi, ki razkrivajo kompleksnost osebnosti in sistemov vrednot.

Aljaž Krivec

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...