Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Osma žrtev ali rekviem za likvidatorja

Črt Kanoni
Osma žrtev ali rekviem za likvidatorja
22,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Maks Viktor
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-94103-0-1
Fotografije Črt Kanoni
Spremna beseda Bojan Zalar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
232 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
psihologija in psihiatrija
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Osrednji lik romana, ki se dogaja v letih od 1940 do 1955, je Peter Tekavec. Benevolenten boem in pijanec, ki so ga rojenice obdarovale z neizmernim slikarskim talentom. Osebnostno krhek, za katerega se zdi, da ga vsaka družbena anomalija v njegovi okolici vrže iz življenjskih tirnic, se tako kmalu znajde v Državni umobolnici na Studencu, kot se je takrat imenovala ta ustanova.

Drugi lik je Andrej Perpar, profesor matematike in fizike, ki zaradi že rahlo manifestirane duševne bolezni raje pijančuje po ljubljanskih lokalih in z uživanjem alkohola opija svojega najhujšega sovražnika, svoj alter ego. Čas, da bi življenje in svojo profesorsko kariero prijel za vrat in prevzel odgovornost do nesojene profesure, je pri njem že davno minil.

Vse dogodke in usode osrednjih likov pa drži v rokah Pino Novak. Postaven mladenič, ljubljanski bonvivan, ki ni le odličen športnik in jurist, pač pa tudi razgledan sogovornik na vseh področjih družbenega, kulturnega in političnega življenja. Čas druge svetovne vojne ga usodno zaznamuje kot enega najbolj pretkanih agentov varnostno obveščevalne službe Osvobodilne fronte. Zaradi številnih likvidacij nasprotnikov OF in KPS, Visoki komisariat za Ljubljansko pokrajino nanj razpiše tiralico z visoko denarno nagrado, vodstvo OF pa Pinu spremeni identiteto in tako postane inženir Peter Babnik, zaposlen na mestni železnici. Do poletja 1943 je Pino sam likvidiral šest sovražnikov revolucionarnega režima, ki je začel pod okriljem KPS in po Dolomitski izjavi dobivati vse bolj jasne družbene konture, ki bodo zaznamovale povojni čas.

Leto 1945, čas osvoboditve v takratni Bolnišnici za duševne in živčne bolezni na Studencu pri Ljubljani, usodno združi življenjske poti vseh treh glavnih likov.

Recenzija Bukla

Kanoni je napisal oster psihološki roman o treh na videz nepovezanih moških (četrti, mlajši, deluje v romanu le kot oporna kulisa), ki se zaradi različnih psihopatoloških težav znajdejo v Bolnišnici za duševne in živčne bolezni na Studencu pri Ljubljani. V romanu sledimo njihovim individualnim zgodbam, ki jih avtor opisuje tako precizno, da bralec živo doživlja njihove notranje svetove ter tu in tam celo samega sebe dojema kot blodnjavega, pijanega ali celo razcepljene osebnosti. Izkaže se, da se kljub različnim vzrokom, zaradi katerih slikar Tekavec, inženir Babnik in matematik Perpar pristanejo v psihiatrični ustanovi, njihove zgodbe med seboj tesno stikajo. Ali v gostilniškem vzdušju ali pa med spominjanji na čas druge svetovne vojne in upor, ki ga je v začetku štiridesetih let 20. stoletja v Ljubljani organizirala Varnostno-obveščevalna služba (VOS), ki je delovala v okviru OF. Temno, a izzivalno branje.

Diana Volčjak; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...