Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Paralelno razmišljanje

Od sokratskega do debonovskega razmišljanja
Edward de Bono
Paralelno razmišljanje
27,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Esenca
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-5122-7
Naslov izvirnika Prallel thinking
Leto izdaje izvirnika 1994
Prevod Polona Mertelj
Urejanje Mitja Pucer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 15,5 cm
340 g
272 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zahodno razmišljanje odpoveduje, ker ni bilo narejeno za spoprijemanje s spremembami. Glavni krivci za to so spoštovanje, čaščenje in samozadovoljnost, zaradi katerih smo si dovolili, da smo se zadovoljili s pomanjkljivim sistemom. Ali to pomeni, da je koncept tradicionalnega zahodnega razmišljanja, ki ga je oblikovala grška »druščina treh« (Sokrat, Platon in Aristotel), napačen? Če bi na to vprašanje odgovorili s preprostim »da« ali »ne«, bi uporabili presojevalno izrazoslovje taistega sistema. Iskanje zlata ni enako projektiranju in gradnji hiše; ko je treba snovati pot naprej, sta razčlemba in presoja premalo. (iz uvoda)

 

Vodje z različnih področij, od spretnih obrtnikov do jedrskih fizikov in od fizičnih delavcev do prodajalcev, imajo nekaj skupnega: zmožnost jasnega razmišljanja. Osebno sem videl, kako so de Bonovi koncepti sprožili ideje, navdušenje in pozitiven odnos na vseh ravneh delovanja podjetja.
- Paul MacCready, AeroVironment Inc.

Ljudje pogosto zamenjujejo inteligentnost za veščino razmišljanja. Avtor te knjige pravi, da je inteligentnost potencial, s katerim uporabljamo možgane; razmišljanje pa je operacijska veščina, s katero izkoriščamo ta potencial. Avtomobil je potencial, vendar je od vaše šoferske veščine odvisno, ali ga boste kam premaknili. Spretni vozniki dobro vozijo tudi slabe avtomobile, slabi vozniki pa celo najboljših ne.
- Nastja Mulej

o avtorju

Edward de Bono se je rodil 19. maja 1933 na Malti. Med vojno je obiskoval kolidž St. Edward’s, nato pa Univerzo na Malti. Diplomiral je na medicinski fakulteti in delal kot kardiolog, potem pa nadaljeval šolanje v Oxfordu. Tam je dobil častno diplomo iz psihologije in fiziologije, pozneje še doktorat iz medicine. Ima tudi doktorat Univerze v Cambridgeu. Služboval je na univerzah v Oxfordu, Londonu, Cambridgeu in Harvardu.
Zdravnik in psiholog dr. Edward de Bono, ki se najraje predstavi kot »razmišljevalec«, je vodilna svetovna avtoriteta na področju kreativnega mišljenja in neposrednega poučevanja razmišljanja kot spretnosti. Razvil je metode, s pomočjo katerih uporabljamo možgane na drugačen način, kot smo se jih »učili« uporabljati. Napisal je več kot 60 knjig, ki so prevedene v več kot 40 jezikov. Povabili so ga na predavanja v več kot 60 držav, osemkrat je obiskal tudi Slovenijo.

Recenzija Bukla

Razmišljanje in reševanje problemov in/ali težnja h kreativni razrešitvi izzivov neke vizije je nekaj, česar se je po mnenju mnogih mogoče naučiti z različnimi tehnikami, s katerimi se pri tem procesu loči bistveno od nebistvenega ter hitreje in učinkoviteje pride do končnega rezultata. Edward de Bono (1934) je izvorno malteški, po izobrazbi pa predvsem angleški mislec, sam se najraje predstavlja kot »razmiš­ljevalec«, ki je v toku delovne kariere s svojimi metodami razmišljanja pomagal mnogim korporacijam in političnim voditeljem, ob tem pa je za svoje delo, ki vključuje tudi več kot šestdeset napisanih knjig (kar nekaj jih imamo tudi v slovenščini po zaslugi Nastje Mulej, certificirane »debonovke«) prejel kar nekaj častnih doktoratov. Paralelno (tudi lateralno) mišljenje je de Bonova knjiga iz leta 1994, ki spada med njegova najbolj znana dela (to temo je podrobneje obdeloval še v več drugih knjigah), osnova njegove teze paralelnega mišljenja pa je v tem, da išče rešitve neukrotljivih problemov z neortodoksnimi metodami in torej z elementi, ki bi jih običajno z logičnim razmišljanjem prezrli. S paralelnim mišljenjem se po de Bonu težave bolje rešuje z odpiranjem novih zaznav, razpiranjem novih konceptov in s posrednim pristopanjem k problemu iz različnih zornih kotov, kot pa s kontinuiranim osredotočanjem zgolj na en pristop. Paralelno razmišljanje kot antiteza sokratskega mišljenja.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...