Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Potepuški spisi: Od Prešerna do Ricarda

Rastko Močnik
Potepuški spisi: Od Prešerna do Ricarda
34,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Čas misli
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-282-226-2
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Sašo Furlan
Izbor in urejanje Jernej Habjan

Povej naprej

Založnik o knjigi

Lingvistika, literarna teorija, antropologija, psihoanaliza in historični materializem je pet področij, ki se jim je dr. Rastko Močnik posvetil s svojo neutrudno eruditsko mislijo. V knjigi sestavljajo pet poglavij, pet sklopov besedil, ki obravnavajo raznolike teme: od vprašanja obstoja zasebnega jezika in razvoja Prešernove metaforike do funkcij mita v družbi, razmerja med teorijo in prakso ter zmagoslavja tehnoznanosti. Potepuški spisi prinašajo nekaj Močnikovih prelomnih razmišljanj, med katerimi so tako njegove zgodnje revijalne objave kot najnovejši prispevki k mednarodnim zbornikom.
Dr. Rastko Močnik (1944) je teoretik in kritik ideologij. Po štirih desetletjih dela na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani zdaj predava na Fakulteti za medije in komunikacijo Univerze Singidunum v Beogradu. Na začetku sedemdesetih let je soustanovil ljubljansko šolo lacanovske psihoanalize, na začetku novega tisočletja pa je spodbudil renesanso historičnega materializma na območju bivše Jugoslavije. V slovenščino je vpeljal ključne tekste lingvistike, literarne teorije, antropologije, psihoanalize in marksizma 20. stoletja.

Recenzija Bukla

V akademskem in do neke mere tudi medijskem polju (intervjuji, mnenjski zapisi) je dr. Rastko Močnik eden najbolj prisotnih in angažiranih slovenskih intelektualcev. Seznam njegovih del je zavidljivo dolg, osrednje teme pa so predstavljene v posameznih poglavjih nove knjige, tudi skozi nekatere prezrte, a kljub temu prelomne eseje. Kot v uvodu ugotavlja sestavljavec knjige Jernej Habjan, je Močnik eden glavnih tvorcev izbirne freudovsko-marksovske teorije z naslonom na kasnejšo interpretacijo/kritiko Lacana in Althusserja. Pred štirimi desetletji je soustanovil ljubljansko šolo lacanovske psihoanalize, njegova teorija – in s tem tudi poglavja v knjigi – pa gre po sledeh strukturalistov, kot so sami posegali v humanistiko: lingvistika, literarna teorija, antropologija, psihoanaliza in historični materializem. Te vsebine je dr. Močnik vpeljal v slovenski prostor kot profesor, mentor, urednik in prevajalec, zato imamo v rokah verodostojno in pregledno delo, ki omogoča razumevanje samega avtorja pa tudi področja, ki prežema znaten del slovenske sociološko-filozofske misli.

Žiga Valetič, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...