Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Po tihem zapeljani

Ko si starši otroke naredijo za partnerje
Kenneth M. Adams
Po tihem zapeljani
23,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-741-3
Naslov izvirnika Silently Seduced
Podnaslov izvirnika When Parents Make Their Children Partners
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Lili Potpara
Urejanje Renata Vrčkovnik
Predgovor Patrick J. Carnes

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16 cm
300 g
152 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija > psihoterapija

Založnik o knjigi

V družini, kjer vladajo zdrava čustva, spolna in duhovna vez med starši, so spolna čustva in energije pravilno usmerjene. V družini, kjer je prisotna trajna odtujenost v čustveni, duhovni in spolni povezanosti med partnerjema, pa se ustvarjajo okoliščine za prikriti incest, ko postane otrok objekt naklonjenosti, ljubezni in strasti enega od staršev. Zaradi osamljenosti in praznine, ki nastaneta v takem težavnem zakonu ali razmerju, starš svojo energijo usmeri v otroka in ga naredi za nadomestnega partnerja. Meja med skrbno in incestno ljubeznijo je prekoračena, ko razmerje z otrokom zadovoljuje potrebe enega od staršev, ne pa otrokovih. Bolj ko se zakon krha, bolj se krepi odvisnost od otroka, odzivanje starša nasprotnega spola na otroka pa je vse bolj zaznamovano z obupom, ljubosumjem in nespoštovanjem osebnih meja. Spolna energija ali napetost, ki se ustvari v prikrito incestnem odnosu, je bolj podobna zaljubljenosti kot skrbni starševski ljubezni.
Kakšna je razlika med odkritim in prikritim incestom? Medtem ko se žrtev odkritega incesta počuti zlorabljeno, se žrtev prikritega incesta počuti idealizirano in privilegirano. Toda pod tanko krinko občutkov, da je nekaj posebnega, ždi enaka travma kot pri žrtvah odkrite zlorabe: bes, jeza, sram in krivda. Občutek izkoriščenosti, ki je posledica vloge nadomestnega partnerja ali zakonca, je skrit za zidom utvar in zanikovanja. Odrasle žrtve prikritega incesta obtičijo v vzorcu življenja, s katerim poskušajo vzdrževati poseben odnos s staršem nasprotnega spola – še naprej želijo ustreči očku ali mamici in ju tako še dalje idealizirajo. S tem ohranjajo svoj poseben in privilegiran položaj ter si zanikajo bolečino in trpljenje zaradi izgubljenega otroštva. Do ločitve nikoli ne pride in občutki ujetosti v psihološkem zakonu se poglabljajo, kar okrni sposobnost žrtve za vzpostavljanje zdrave bližine in spolnosti.
»Čeprav se mnogi odrasli, ki so v otroštvu preživeli prikriti incest, prepoznajo v zgodbah žrtev odkritega incesta, večina čuti, da njihova izkušnja nima enake priznane teže, ker niso bili telesno zlorabljeni. Zatorej še vedno molče trpijo. V resnici se jih veliko sploh ne zaveda, da je bil njihov odnos s starši incesten. Knjigo sem napisal, da bi takim ljudem ponudil okvir, ob pomoči katerega bi razumeli, kaj se jim je zgodilo, kako izkušnje iz otroštva še vedno vplivajo na njihovo življenje in kako lahko začnejo okrevati.«
Knjiga je napisana strnjeno in jasno, bralcu ne ponuja zgolj informacije, ampak nanj deluje preobrazbeno. Mnogi ob branju knjige pridejo v stik s svojimi čustvi in izkušnjami, kar sproži željo po še večji jasnosti in po okrevanju. Knjiga je tudi pomemben vir za terapevte.

Recenzija Bukla

Knjiga ameriškega psihologa z dolgoletno prakso zdravljenja različnih seksualnih motenj obdeluje manj znani, a vsekakor tudi v naših krajih precej simptomatični pojav; psihološke posledice t. i. prikritega incesta, pri katerem si starši, najpogosteje zaradi odhoda partnerja ali pa zaradi nezadovoljstva v zakonu, svoje otroke naredijo za neke vrste partnerje ali tesne zaupnike. Čeprav v tem primeru ni posredi incestuozna spolna aktivnost (je pa tak odnos vseeno lahko spolno naelektren ali pa pri otrocih sproža nejasne občutke, v katerih se mešata ljubezen in sovraštvo), »zlorabljeni« otroci pozneje, kot prek mnogih primerov in tipov odzivanja pokaže Adams, razvijejo različne vrste patološkega partnerskega vedenja, ki jim onemogoča konstruktivno vzpostavljanje partnerskih razmerij in njihove ohranitve. Definicija za tako zlorabo, ki se je žrtve po navadi začnejo zavedati šele v odraslosti in skozi serijo terapevtskih seans, bi bila v najbolj splošnem smislu lahko taka, da v sicer na prvi pogled tesnem odnosu med roditeljem in otrokom ni prav nič ljubečega in naklonjenega, če ta odnos služi potrebam in čustvom roditelja, ne pa otroka. Pomemben psihološki priročnik.

Samo Rugelj, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...