Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Smrtonosna psihiatrija in organizirano zanikanje

Peter C. Gøtzsche
Smrtonosna psihiatrija in organizirano zanikanje
29,50 € 29,50 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,89 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ciceron
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-6627-91-7
Naslov izvirnika Deadly psychiatry and organised denial. slovenski jezik
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Andrej Poznič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
450 g
395 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Psihiatričnim oligarhom dovoljujemo, da zdravijo normalnost – celo pri šolskih in predšolskih otrocih … Res noro, prepovedano je pretepanje otrok, dovoljeno pa nam je uničevati njihove možgane. Psihiatrična zdravila so postala sodobna različica palice za kaznovanje neposlušnih. To je ostudna zloraba že tako popolnoma zgrešenega modela zdravljenja in resna kršitev otrokovih pravic. Dr. Peter C. Gotzsche

Psihiatrija je zlata jama farmacevtske industrije. Nekatere njene uspešnice – tabletke za srečo – se že desetletja izmenjujejo prav na vrhu globalno najbolje prodajanih zdravil in prinašajo lastnikom patentnih pravic na desetine milijard dolarjev zaslužka. Ko patentna zaščita preteče, spremenijo sestavo, ime, kar koli, in kolo sreče se vrti naprej. Vodilni psihiatri, sivi hrbti jih imenuje Gotzsche, si izmišljajo vedno nove psihiatrične diagnoze in tako ohlapna merila zanje, da zdravniki tudi popolnoma zdravim in normalno delujočim ljudem zlahka pripišejo vsaj eno, če ne kar več duševnih motenj hkrati. Raziskave so metodološko slabe, pristranske, rezultati prikrojeni željam naročnika, negativni izsledki praviloma obtičijo v predalih. Regulatorji trga, javne agencije za zdravila, ki naj bi varovale javno zdravje, spuščajo na trg pripravke, ki bi prej sodili na sezname prepovedanih narkotikov. Psihoterapije kot da ni več, zdravila so postala že skorajda edina oblika psihiatričnega zdravljenja, zdravniki jih predpisujejo 'čez palec', že po nekaj minutah ob prvem obisku bolnika, zelo pogosto za nedovoljeno rabo, za indikacije, ki jih agencije niso potrdile. Posebna tarča so otroci. ADHD, motnja pozornosti s hiperaktivnostjo, je postala grožnja, s katero učitelji krotijo učence in vzpostavljajo red v učilnicah. Samo zato, ker so otroci pač – otroci. O škodljivih, pogosto usodnih učinkih zdravil (ki jih neupravičeno imenujemo 'stranski učinki', saj so pogosto edina resnična posledica jemanja teh zdravil) molčimo – ne le stroka, v kolektivnem organiziranem zanikanju dejstev sodelujemo kot družba.

Recenzija Bukla

Peter C. Gøtzsche (1949) je danski zdravnik, raziskovalec in avtor kritičnih knjig o uporabi nekaterih cepiv ter neustreznih medicinskih in korporativnih praks v zvezi z zdravili. Pričujoče delo je izšlo leta 2013 in je poglobljena študija, v kateri Gøtzsche analizira vpliv in predpisovanje raznovrstnih tabletk za srečo in boljše počutje, ki obljubljajo lajšanje raznovrstnih duševnih težav. Pri tem Gøtzsche trdi, da večina teh zdravil naredi več slabega kot dobrega, študije njihovih zdravilnih učinkov pa so pomanjkljive in pogosto pristranske. Zato v praksi že nekaj desetletij prihaja do vse bolj intenzivne koristoljubne povezave med psihiatrijo in njenimi deležniki na eni strani, saj ti na razne načine nižajo kriterije tega, kar pomeni normalno, s tem pa ponujajo vse več razlogov za to, da morajo pacienti začeti jemati farmacevtske pripravke, ter farmacevtsko industrijo na drugi, ki s tovrstnimi prodajnimi uspešnicami kuje milijardne dobičke in zato z velikim interesom poganja ta smrtonosni krog služenja denarja z vse bolj vprašljivimi oblikami duševnih bolezni. Pomembna knjiga!

Samo Rugelj, Bukla 158

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...