Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

V dom - zakaj pa ne?

Metka Klevišar
V dom - zakaj pa ne?

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-278-272-6
Leto izdaje izvirnika 2016
Spremna beseda Jože Planinšek
Urejanje Tadeja Petrovčič Jerina

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
150 g
95 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
psihologija in psihiatrija
družina, vzgoja in izobraževanje

Založnik o knjigi

V dom prineseš sebe!

Kakovost življenja v domu za starostnike največkrat sploh ni odvisna od doma, ampak od človekove temeljne življenjske naravnanosti. Metka Klevišar nas z različnih zornih kotov seznanja z dilemami, s katerimi je povezan odhod v dom – tako za človeka, ki v dom odhaja, kot za njegove svojce in za vse, ki delajo v domu. Avtorica odkrito in sproščeno piše o umetnosti življenja, o svojih razmišljanjih in zgodbah ob svojem triletnem bivanju v domu za stare: s kakšnimi izzivi se tam srečuje sama (pa tudi drugi) in kako te izzive reševati. Dobrodejno branje o stvareh, s katerimi se v življenju prej ali slej srečamo vsi!

Avtorica nas od povsem konkretnih vprašanj vodi do poglobljenega razmišljanja o tem, kako se v družbi, ki ceni mladost, zdravje, storilnost in akcijo, vendarle lahko pripravimo na starost. Zapisi temeljijo na osebnih izkušnjah avtorice in na izkušnjah njenih mnogih sogovornikov. Prinašajo dragocena izhodišča vsem, ki razmišljajo o odhodu v dom. Vendar so več kot to: pravzaprav so razmišljanje o umetnosti življenja – o koristnosti temeljnega življenjskega realizma, a hkrati zavezanosti svobodi, o umetnosti izpuščanja in sprejemanja,a tudi dejavne udeleženosti pri življenju v vsej njegovi razsežnosti – kakršna koli ta že je.

V času, ko nas k pozunanjeni popolnosti stremeč življenjski slog vodi v vse večjo osamo, nas Metka Klevišar vabi k medsebojnim odnosom in k dejavnemu odnosu do življenja. V vsaki starosti in situaciji. Tudi, ko je treba razmišljati o odhodu v dom.

Metka Klevišar je zdravnica, ki je do upokojitve delala na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Sodelovala je pri ustanavljanju Slovenske karitas, pozneje tudi Slovenskega društva hospic. Morda manj znano je, da že od začetka študijskih let živi z boleznijo. Številni jo poznajo po razmišljanjih »o čisto navadnih stvareh«, je pisateljica in kolumnistka. Skupaj s prijateljico Julko Žagar, tudi stanovsko kolegico, sta animatorki pogovornih skupin v Domu sveti Jožef nad Celjem, ki sta si ga za svoj dom izbrali pred tremi leti, vodita tudi »Pogovore o življenju in smrti«. Metka Klevišar namreč v vseh življenjskih okoliščinah ostaja odprt, razmišljajoč duh.

Odlomki iz knjige

Zdi se mi, da je moje življenje prav s preselitvijo v dom postalo še veliko bolj dinamično, kot je bilo v Ljubljani. Dobro se zavedam, da postajam vsak dan starejša in v mnogočem bolj nemočna, po drugi strani pa se vsak dan nabira toliko novih stvari, o katerih je vredno razmišljati in ki prinašajo v moje življenje nove vsebine.

Kakovost življenja v domu največkrat sploh ni odvisna od doma samega, ampak od človekove temeljne življenjske naravnanosti. Ta se začne že veliko prej, preden človek sploh začne razmišljati o domu. V dom prineseš sebe.

Odločitev za dom gotovo ni lahka stvar. Ampak v življenju se moraš pogosto odločati in če se za nekaj odločiš sam, je čisto drugače, kot če se namesto tebe odločijo drugi.

Nezadovoljstvo z domom je pri svojcih in stanovalcih najpogosteje posledica nerešenih konfliktov ter nerealnih in neživljenjskih pričakovanj. Zato so lahko dragoceni pogovori. Če svojci vprašajo, izrazijo svoja pričakovanja, če povedo svoje strahove, pomisleke, želje itd. komu od odgovornih, se veliko stvari uredi.

Morda naju je z Julko oblikoval tudi najin poklic. Srečali sva toliko trpljenja, bolezni, invalidnosti in stisk, da se nama je zdelo to, kar sva sami doživljali, v primerjavi z drugimi mačji kašelj. Gotovo pa ne samo poklic. Gre za temeljno krščansko držo: naš Bog sam je stopil med ljudi in trpel in nam tako povedal, da nobeno trpljenje ne more biti zaman in da smo tudi v vsem težkem med seboj povezani. O tem sploh ni treba veliko govoriti. Odraz te vere je, kako sprejemaš trpljenje in kako znaš biti solidaren z drugimi.

Znati biti zadovoljenČlovek, ki je zadovoljen, veliko laže živi. Ni nujno, da se mu je v življenju uresničilo vse, kar si je želel. Sploh ne. Morda so se stvari dogajale čisto drugače, kot je pričakoval in si želel. Ampak potem je spoznal, da se je moralo tako zgoditi in je zaradi tega lahko zadovoljen. Zadovoljen je lahko samo človek sam, nihče ne more biti zadovoljen namesto njega.Kako lepo je srečati starega človeka, ki zna biti zadovoljen s svojim življenjem. Tudi če se ni zgodilo nič posebnega, tudi če je bilo včasih težko.Zame je prav hvaležnost nekaj, brez česar ne bi mogla živeti. Vsak dan znova se iz srca zahvalim Bogu, da sem, da mi pomaga biti kos življenju in za vse, kar mi pošilja na pot. Zame je najlepša molitev prav to vsakodnevno zahvaljevanje Bogu.Biti zadovoljen ne pomeni, da ne skušaš določenih stvari spremeniti na bolje, seveda tistih, kjer je to mogoče. Prav zadovoljstvo ti daje notranji mir in ti pomaga najti moč, da lahko marsikaj spremeniš na bolje. Daje pa ti tudi moč, da sprejmeš to, česar se ne da spremeniti.Za starega človeka je zelo pomembno, kako na koncu ocenjuje celo svoje življenje. Če je z njim zadovoljen, se bo veliko laže poslovil od tega sveta.

Recenzija Bukla

Metka Klevišar je širši slovenski javnosti znana kot upokojena zdravnica, ki je delala na Onkološkem inštitutu v Ljubljani ter sodelovala pri ustanavljanju Karitas in pozneje še Slovenskega društva hospic. Že kot študentki so ji diagnosticirali multiplo sklerozo, s katero je uspešno »sobivala« do pred nekaj leti. Je avtorica številnih knjig in zgodb, ki jim je skupen odprt, realen, svetel pogled na življenje, čas in ljudi. V svoji novi knjižici ponuja pozitivne odgovore na vprašanja, kdaj se preseliti v dom starejših in zakaj. Sama ali v družbi svoje dolgoletne prijateljice Julke že tri leta živi v Domu sv. Jožef v Celju. S svojimi zgodbami širi pogled na bivanje v domu, osebje v njem, na oskrbovance, njihove svojce in na neizprosni konec, smrt. Na staranje je treba misliti najkasneje v srednjih letih, kajti način življenja in mišljenja vpliva na starost in odločitev, kako jo bomo sprejeli in odživeli.

Sonja Juvan, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...