Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zavest

Zelo kratek uvod
Susan Blackmore
Zavest

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Krtina
Zbirka Kratka
Leto izdaje 2013
Naslov izvirnika Consciousness
Podnaslov izvirnika Very Short Introduction
Leto izdaje izvirnika 2005
Prevod Maja Malec
Urejanje Sebastjan Vörös

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17 x 11,5 cm
160 g
164 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija

Založnik o knjigi

Kaj je zavest in kakšno, če sploh kakšno, vlogo ima? Kako lahko električno proženje milijonov drobnih možganskih celic ustvari naše izkustvo sveta? Zavest, ta »zadnja vélika znanstvena uganka«, je v sodobnem času postala vroča tema, saj je razburljivi razvoj na področju znanosti o možganih omogočil, da se z njo spopadejo biologi, nevroznanstveniki, psihologi in filozofi. Susan Blackmore se v svojem stimulativnem uvodu loti vprašanj, kot sta, ali imamo svobodno voljo in kaj ustvari naš občutek jaza, ter ključnih teorij in sodobnih poskusov o delovanju in zavedanju, vidu in pozornosti, spremenjenih stanjih zavesti ter posledicah možganskih poškodb in učinkih drog. Avtorica se sprašuje, ali zavest nemara ni le iluzija, in jasno prikaže ogromne težave, ki pestijo vsa prizadevanja znanstvenikov in filozofov, da bi premostili globoko vrzel med fizičnim svetom in našim zasebnim doživljanjem tega sveta.

Susan Blackmore je psihologinja, svobodna pisateljica in predavateljica. Nekdanja izredna profesorica psihologije na Univerzi West of England v Bristolu je leta 2000 obesila akademsko kariero na klin in se posvetila pisanju učbenika o zavesti za študente na dodiplomski stopnji. Je avtorica številnih znanstvenih člankov, objavljenih v različnih strokovnih revijah in zbornikih, piše za več revij in časopisov ter pogosto sodeluje v radijskih in televizijskih oddajah tako v Veliki Britaniji kot na tujem. Moderirala je več televizijskih oddaj, vključno z dokumentarno oddajo televizijske postaje Channel 4 o inteligenci človeku podobnih opic. Že dvajset let se ukvarja z zenom. Je avtorica več knjig: avtobiografskega dela In Search of the Light (1996), The Meme Machine (1999), Consciousness: An Introduction (2003) in Conversations about Consciousness (2005).

Recenzija Bukla

Zavest, ta »zadnja velika znanstvena uganka«, je vedno vroča tema, saj je razburljivi razvoj na področju znanosti omogočil, da se z njo spopadajo biologi, nevroznanstveniki, psihologi in filozofi. Blackmorova razmišlja o svobodni volji, občutku jaza, spremenjenih stanjih zavesti, učinkih drog in tem, kako premostiti globoko vrzel med fizičnim svetom in našim zasebnim doživljanjem tega sveta.

Bukla 95-96

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...