Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ženski možgani

Louann Brizendine
Ženski možgani
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-241-182-4
Prevod Lili Potpara

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16 cm
255 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zakaj ženske dnevno uporabljajo več oblik sporazumevanja kot moški? Zakaj si ženska zapomni prepir, o katerem moški trdi, da ga nikoli ni bilo? Zakaj so najstnice tako obsedene s svojim videzom in pogovarjanjem po telefonu? In zakaj ženske veliko redkeje pomislijo na spolnost kot moški? Žensko vedenje se tako močno razlikuje od moškega zaradi hormonov. Na začetku so namreč vsi možgani ženski, šele osmi teden po spočetju pa se nekateri spremenijo v moške: presežni testosteron skrči središče za komunikacijo, zmanjša del skorje, odgovoren za sluh, in dvakratno poveča predel za obdelavo spolnosti.
Brizendine poskuša v svoji knjigi o ženskih možganih razložiti, kako njihov edinstveni ustroj usmerja razmišljanje, vrednote, način komunikacije in čustvovanja žensk v vseh življenjskih obdobjih.

Knjiga Ženski možgani je tudi predloga za ameriški film, komedijo Whitney Cummings, ki je bila premierno prikazana 17. junija 2017 na filmskem festivalu v Los Angelesu.

Recenzija Bukla

Do starosti osmih tednov so vsi možgani zarodkov videti ženski, kar pomeni, da je v naravi kot spol privzet ženski spolni odtis. V osmem tednu pa velik naval testosterona te »uniseks« možgane, tam seveda, kjer je to potrebno, spremeni v moške, tako da pobije nekatere celice v središčih za sporazumevanje in povzroči rast dodatnih celic v središčih za spolnost in agresivnost. Moški možgani so sicer za nekaj manj kot za desetino težji, pri čemer je popravek glede na težo telesa že vračunan, zato je v devetnajstem ter tudi še večji del dvajsetega stoletja večina znanstvenikov sklepala, da imajo ženske tudi manjše umske sposobnosti. A vendar imajo oboji možgani enako število možganskih celic, s tem da jih imajo ženski nekoliko bolje »spakirane«. Ob tem pa skuša ameriška nevropsihiatrinja Louann Brizendine razložiti, v čem so ženski možgani, njihov ustroj ter delovanje specifični in kako to vpliva na funkcioniranje ženske v socialnem okolju. Pisana tekoče, v ameriškem stilu ponazorjena z mnogimi, tu in tam anekdotičnimi oziroma humornimi primeri ter primerjavami, je ta knjiga povsem enako primerna za oba spola, za ženske, da se bodo bolje razumele, ter za moške, da bodo, recimo, morebitne nenadne izbruhe, ko ženske »planejo v jok ali pa želijo komu odgrizniti glavo«, znali pripisati skrajni obliki predmenstrualnega sindroma, ki ga doživlja kar nekaj odstotkov žensk v dneh, ko se nekateri deli ženskih možganov spremenijo tudi za četrtino. ­Zabavno in poučno.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...