Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kaj je znanost?

Poročilo o stanju vednosti v dobi interneta
Sašo Dolenc
Kaj je znanost?

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Kvarkadabra, Studia humanitatis
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-92545-4-7
Leto izdaje izvirnika 2011

Tehnične lastnosti
mehka vezava
13,5 x 19,5 cm
310 g
279 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > znanost
računalništvo in tehnika

Povej naprej

Založnik o knjigi

"Knjiga predstavlja dober prerez čez štiri ključne družbene razsežnosti sodobne znanosti, ki jih predstavljajo pravila njenega delovanja, vpetost v institucijo univerzitetne (akademske) znanosti, odnos do tehnoloških aplikacij in umestitev v svet interneta. Posebnost knjige je, da prikazuje medsebojne interakcije teh razsežnosti, pri čemer je izpostavljena tudi analiza delovanja interneta in njegovega pomena za znanost, kar je novost tudi v svetovnem merilu. Zelo podpiram Dolenčevo osrednje sporočilo, da lahko institucije, ki imajo opravka z znanostjo, ustrezno in za družbo koristno delujejo le, če vztrajajo na lastnih kriterijih odličnosti, medtem ko preoblikovanje znanosti in univerze po njim eksternih načelih, npr. po načelih tržne ekonomije, le slabi njihovo simbolno avtoriteto in notranjo moč." (prof. dr. Andrej Ule)

"Vprašanje »Kaj je znanost?« presega polje filozofije znanosti in spoznavne teorije. Tudi dosežki znanosti ne morejo zadovoljivo podati celotne razsežnosti omenjene problematike. Sašo Dolenc vprašanje o bistvu znanosti postavi v nov kontekst, ki zajema tako okvire družbenega učinkovanja znanstvenih spoznanj kot tudi pogoje njihove produkcije in reprodukcije. Informacijska tehnologija, ki narekuje spremembe v obeh vidikih, odpira spremenjen pogled na zgodovino znanosti in hkrati terja nov razmislek o njenem današnjem pojmovanju." (prof. dr. Dean Komel)

Recenzija Bukla

Produktivnemu dr. Dolencu, filozofu, publicistu, soustanovitelju Kvarkadabre in tudi rednemu sodelavcu naše revije, je v prvi polovici letošnjega leta že izšla knjiga Nove kratke zgodbe o skoraj vsem (pri Kvarkadabri pa so letos izdali tudi ilustrirano mladinsko različico njegovih kratkih zgodb), sedaj pa se vrača še s knjigo na eno samo temo, o odnosu med znanostjo in družbo. Tega analizira prek osrednjih družbenih institucij, ki se ukvarjajo z znanostjo/vednostjo, to pa so znanost, univerza in tehnologija, ki jim doda še internet kot svojevrstni tehnološki paradoks našega časa. Dolenc za izhodišče znanost vzame kot najučinkovitejši in najzanesljivejši sistem za vrednotenje idej, podmen in teorij, ki ga pozna človeštvo, potem pa prek sklopov, kot so, denimo, Kaj je univerza? (od srednjeveških začetkov univerz do njihovega družbenega pomena), Predmoderna znanost (paradigme predmoderne znanosti, tehnika v njenem kontekstu itn.), Začetki moderne znanosti (njeno rojstvo iz magije, filozofija narave itn.), Začetki eksperimentalne znanosti, Povezava znanosti in denarja, Znanost in religije itn., znanost osvetli z različnih perspektiv, ki jim na koncu doda postmoderno krizo institucij vednosti, tudi v kontekstu interneta in njegovega pomena za pridobivanje vednosti.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...