Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Devet življenj

Iskanje svetega v sodobni Indiji
William Dalrymple
Devet življenj
15,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Avrora
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6788-86-1
Naslov izvirnika Nine lives
Podnaslov izvirnika In Search of the Sacred in Modern India
Leto izdaje izvirnika 2010
Ilustracije Olivia Fraser
Prevod Dora Debeljak
Urejanje Viktorija Muha

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
460 g
382 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
religija > budizem

Povej naprej

Založnik o knjigi

Devet ljudi, devet življenj. Vsak od njih stopa po drugačni verski poti, vsak od njih je nepozabna zgodba. William Dalrymple v odlični popotniški knjigi z biblično preprostostjo raziskuje, kako je vrtinec hitrih sprememb v južni Aziji spremenil tradicionalne oblike verskega življenja v teh predelih.
Devet življenj je povzetek petindvajsetih let proučevanja Indije in pisanja o njenih verskih tradicijah – to so Canterburyjske zgodbe sodobnega časa.
Budistični menih poprime za orožje, da bi se uprl kitajskemu napadu na Tibet, nato pa se skuša preostanek življenja pokoriti za nasilje z ročnim tiskanjem molilnih zastavic v Indiji.
Džajnistična nuna opazuje svojo najboljšo prijateljico, ki obredno strada do smrti.
Ženska srednjega razreda zapusti svojo družino v Kalkuti in službo v tovarni jutovine, da bi našla nepričakovano ljubezen in izpolnitev kot tantrična hraniteljica lobanj na doročnem sežigališču trupel.
Zaporniški paznik iz Kerale se za dva meseca na leto preobrazi v tempeljskega plesalca, ki ga častijo kot utelešeno božanstvo, nato pa se zopet vrne v zapor.
Nepismeni kozji pastir iz Radžastana ohranja pri življenju 4000 vrstic dolg starodavni ep, ki ga edini še zna na pamet.
Devadsi, tempeljska prostitutka, se sprva upira nudenju spolnih uslug za denar, pozneje pa v posel, ki ga pojmuje kot sveto poslanstvo, žene tudi svoji hčeri.

Recenzija Bukla

Dalrymple (1965) je zgodovinar in pisatelj, ki se je rodil na Škotskem, zadnjih dvajset let pa z ženo in tremi otroki živi tudi v Indiji, na kmetiji zunaj New Delhija. Za svoje potopisne knjige, ki segajo na področje zgodovine in antropologije, je prejel mnoge nagrade, zaslovel pa je že s prvo In Xanadu (1989), ki jo je napisal pri dvaindvajsetih letih. Devet življenj je njegovo zadnje delo iz leta 2009, v njem pa nas v potopisnem slogu popelje skozi skoraj neverjetne, zgodovinsko obarvane in podkrepljene življenjepise devetih Indijcev, ki so vsak na svoj način našli mesto na izjemno raznolikem verskem zemljevidu sedanje Indije, ki se napaja iz tisočletne tradicije. Od slepega pevca baula, ki se preživlja s petjem in plesom in je posvečen v tantrično sadhano, prek nepismenega kozjega pastirja, ki pri življenju ohranja starodavni ep, saj ga zna na pamet, do džajnistične nune, ki se namerava po odpovedi družini in imetju sčasoma odpovedati še telesu.

Samo Rugelj, Bukla 81

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...