Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Globalizirani islam

Olivier Roy
Globalizirani islam
17,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-260-002-0
Prevod Katarina Rotar
Urejanje Zdravko Kobe

Tehnične lastnosti
mehka vezava
195 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
religija > islam

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kakor bomo videli pozneje, islamskega radikalizma ne moremo razumeti, če ne uvidimo, da zavzema (in islamizira) tradicionalni prostor nezadovoljstva, in sicer tako glede antiimperializma kakor glede mobilizacije prostorov družbene izključenosti ali radikalizacije mladih intelektualcev. Vsako poslabšanje palestinskega konflikta, vsaka ameriška vojaška intervencija na tem območju bosta gotovo okrepila antiamerikanizem, ki je zdaj skupen vsem slojem muslimanske populacije, kar pojasnjuje, zakaj so njeni člani zdaj prešli k dejanjem. Vendar to nasilje ni islamsko: je antiimperialistično; to so še zmeraj posledice dekolonizacije, ki je z ameriško hegemonijo nenadoma pridobila novo razsežnost.

Recenzija Bukla

Študija, pri kateri avtor, priznani francoski raziskovalec, ki v svojih knjigah pogosto analizira islam, izhaja iz teze, da revitalizacija islama med muslimani v zadnjih desetletjih ni toliko neposredni odgovor na imperialistično politiko Zahoda, temveč izhaja predvsem iz tegob globalizacije kot tradicionalnega prostora nezadovoljstva. Zaradi nje namreč prihaja do občutka družbene izključenosti, ki radikalizira mlade muslimanske intelektualce. Ob tem se avtor pomakne precej naprej od klasičnega pojmovanja nasprotja med Vzhodom in Zahodom in postavlja temelje za razumevanja modernega islama.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...