Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kratka zgodovina mita

Karen Armstrong
Kratka zgodovina mita

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Miti
Leto izdaje 2005
ISBN 86-11-17320-1

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
140 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
religija

Povej naprej

Recenzija Bukla

Zgodovina boga je najbolj odmeven literarni dosežek Karen Armstrong, velike poznavalke svetovnih religij, ki so seveda vse tesno prepredene z miti. Kratka zgodovina mita je stopnjevani esej o različnih razvojnih poglavjih človeka, ki se je danes znašel v vznemirljivem mestu znanosti, polnem širokih avenij in slepih ulic.
Brez mita niso mogli že lovci starejše kamene dobe. Med poljedelci mlajše kamene dobe je zaživel na vseh celinah, v zgodnjih civilizacijah pa prejel epsko pesniško obliko. Nastopila je t. i. osna doba, ključna v duhovnem razvoju človeštva, ko so nastajala močna religiozno-filozofska dela, in v zahodni um začela vnašati negotov odnos do mita. Že je sledila Nova zaveza, ki je opisala Jezusovo življenje in vsebovala kar nekaj mitičnih prvin. Zaenkrat pa se zgodba o mitu končuje v tehnološko-znanstveni ekspanziji, ki v svoji suhi modrosti zanemarja svežino učenja od arhetipskih zgodb. A moderna vloga mita bo s tem uvodom v veličastno zbirko postala dovolj nazorna, da na koncu katere od slepih ulic morebiti najdemo tudi kak skrit izhod.

Žiga Valetič

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...