Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Apologija altruizma (ali kako preseči sebičnost)

Misijonski zavod v Buenos Airesu ob stoletnici rojstva Franca Sodje
Andrej Rot
Apologija altruizma (ali kako preseči sebičnost)
14,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-866-3
Urejanje Aleksandra Kocmut

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 13,5 cm
300 g
216 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
religija > krščanstvo
biografije in spomini

Založnik o knjigi

Apologija altruizma opisuje čas, ko je Franc Sodja zapustil Evropo in delal v Torontu in Buenos Airesu, delno tudi na Koroškem. O njegovem delu pričajo predvsem njegovi nekdanji učenci v Misijonskem zavodu v Buenos Airesu. Sodja je zgledno vodil ta zavod pod Južnim križem poldrugo desetletje. Ustanove danes ni več, a živi na različne načine v številnih posameznikih.
Ko je avtor knjige Andrej Rot nekaj let pred stoto obletnico Sodjevega rojstva začel iskati anekdote iz njegovega življenja, pričevanja iz prve roke, je izhajal iz prepričanja, da bo teh izjav veliko in da bo iz njih lahko krojil podobo izjemnega in zglednega človeka. Človeka, ki je ponižno sprejemal danosti, dosledno živel v skladu s krščanstvom, pozival k izpolnjevanju krščanskega duha in poskušal v tem biti prvi. Jasno je, da zanj tekmovalnost ni bila pomembna. Bolj kot prvak je hotel biti skromen, ponižen, spoštljiv in vedno upoštevati druge. Tako načelo se danes zdi iluzorno, a prav tako neobičajno je bilo v njegovem obdobju. Zanj je bilo samoumevno, da morajo imeti prednost drugi. Predanost drugemu in zapostavljanje sebe sta bila rezultat prepričanja in nenehnega urjenja. Kot vzgojitelj, duhovnik, član družbe je prav tako zavestno uresničeval načelo diskretnosti. Izpovedoval pa je svoje pomanjkljivosti – napake in strahove, in ni mu bilo mar, če je s tem postal ranljiv.
Njegov lik bo vsekakor zgovornejši s prikazom odlomkov iz njegovega življenja, iz anekdotičnih skic in opisov ljudi, ki so se srečali z njim in jih je zaznamoval ali v njih pustil nepozaben spomin. Zato bo tudi bistveno pripovedno plat prevzemal Misijonski zavod v Argentini, s katerim je neizbrisno povezan več desetletij.

Recenzija Bukla

France Sodja je bil rimskokatoliški duhovnik, lazarist in pesnik, ki je leta 1966 emigriral v Argentino in postal vodja misijonskega zavoda v Buenos Airesu. S svojim delovanjem je navdihnil mnoge, zato je ob stoti obletnici njegovega rojstva Andrej Rot zbral pripovedovanja tistih, ki so z njim živeli, delali in kako drugače sodelovali. Skozi anekdote, opise in odlomke iz njegovega življenja, ki močno izžarevajo občudovanje in spoštovanje, ki so ju do njega čutili prav vsi, pred nami vstane lik Franceta Sodje. Spoznamo ga kot skromnega, delovnega in predanega vodje, ki je s svojim delom močno zaznamoval delovanje zavoda, obenem pa je vedno ostal zvest svoji veri, ki ga je vodila na vsakem koraku.

Neža Poznič, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...