Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Brezdanji val

Geneza mističnega pesništva na Zahodu
Alen Širca
Brezdanji val
30,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Logos
Zbirka KUD Logos
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6519-76-2
Leto izdaje izvirnika 2013
Urejanje Gorazd Kocijančič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
520 g
567 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
religija > krščanstvo
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Izvirna znanstvena monografija Alena Širce (r. 1981) je sad njegove doktorske disertacije. Avtor je za knjigo svoje študijsko delo sicer temeljito predelal in ga dopolnil z nekaterimi novimi poglavji. Monografija Alena Širce obravnava zahodno mistiko od vzhodnih (semitskih) korenin do konca srednjega veka. Gre za sintetično, a vendar poglobljeno literarnozgodovinsko delo, ki na znanstven, a vendar hkrati tudi živ in stilno razgiban način prikazuje genezo, razvoj in vrhunec mističnega izročila, ki ga je izoblikovalo zahodno krščanstvo, čeprav ne nasploh, temveč prek odlikovanega literarnega koda, pesništva. Delo je izvirno že zato, ker nastanek krščanske mistike in njene poezije postavlja v judovsko okolje. Šele pozneje se je na podlagi patrističnih teoloških in filozofskih nastavkov razvila specifična zahodna (latinska) mistična tradicija. Čeprav je v strokovni literaturi obveljalo mnenje, da od konca antike do visoke srednjega veka (12. stoletje) na Zahodu skoraj ni bilo mističnih besedil (t. i. mračni srednji vek), avtor to mnenje postavi na laž in pokaže, da v liturgičnih pesniških besedilih lahko zlahka najdemo očitne sledove mistične izkušnje. V zadnjem delu knjige, ki obsega visoki in pozni srednji vek, avtor s filološko pronicljivostjo sledi bogastvu krščanskega mističnega pesništva v ljudskih jezikih (nemščina, flamščina, angleščina, italijanščina itn.) in opozarja na visoko literarno vrednost teh največkrat pozabljenih in spregledanih besedil.

Monografija pa je ne nazadnje pomembna tudi za slovensko literarno vedo in zgodovino na splošno, saj v sklepnem delu načne vprašanje o začetkih slovenske religiozne poezije in mističnega pesništva, ki je nastajalo na naših tleh. Poleg analize nekaterih temeljnih besedil zgodnje slovenske literature opozarja tudi na nekatere metodološke napake starejše literarne vede.

Recenzija Bukla

Literarni teoretik in preučevalec verskih tradicij Alen Širca je doktorsko disertacijo Geneza mističnega pesništva na Zahodu nadgradil in poglobil za objavo v knjižnem delu. Obravnava mistično poezijo krščanskega izvora, ki jo detajlno prediha od njenih začetkov pa vse do vključno srednjega veka. Avtor prikaže, da se je ta poezija rodila iz »duha« judovstva, svoje sledi pa je končno pustila tudi v ljudskih pesmih evropskih narodov. Besedilo je toliko informativno, torej strogo znanstveno, kot je iščoče, zvedavo in učeče se, kar nas pripelje do spoznanj o večjem obsegu mistične poezije v evropsko-judovskem prostoru od doslej uveljavljenega prepričanja.

Žiga Valetič, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...