Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ekonomija želje

Krščanstvo in kapitalizem v postmodernem svetu
Daniel M. Bell Jr.
Ekonomija želje

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba KUD Logos
Zbirka KUD Logos
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-7011-09-8
Naslov izvirnika The Economy of desire
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Tina Vrščaj
Spremna beseda Matjaž Črnivec
Urejanje Gorazd Kocijančič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
300 g
285 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
religija > krščanstvo
družbene vede > ekonomija

Založnik o knjigi

Bell v tej knjigi z neizprosno ostrino izpostavi temo, za kateri lahko brez pretiravanja trdimo, da je ključno vprašanje želje in njene formacije oziroma "discipline", ki smo je vsi tako ali drugače deležni.
To vprašanje se postavlja v povezavi s sodobnim družbenim redom, v katerem živimo,se pravi z neoliberalnim kapitalizmom potrošniške družbe. Temu Bell postavi nasproti krščanstvo.

Recenzija Bukla

Ena od definicij ekonomije je, da gre za družbena znanost, ki se ukvarja z načini, na katere poskušajo ljudje in družbe zadovoljiti svoje materialne potrebe in želje. Iz tega lahko sklepamo, da moderno ekonomijo poganja človeška želja, zaradi česar je ekonomija dejansko veda o delovanju te želje. Bell je ameriški profesor teologije in avtor več knjig, v Ekonomiji želje, ki je izvirno izšla leta 2012 pa obdeluje eno ključnih vprašanj sodobne družbe, torej princip formacije želje, še posebej v povezavi s sodobnim neoliberalnim družbenim redom, ki mu nasproti postavi krščanstvo. Model kapitalistične proizvodnje in nenehne potrošnje (zadovoljevanje ves čas izmikajoče se želje) torej primerja s pristnim krščanstvom (ki je po definiciji zavezano nematerialnim vrednotam) in učinkovito pokaže, da ta dva modela vrednosti težita v nasprotni smeri, saj so po avtorjevem mnenju ljudje na svetu za to, da si želijo Boga, da uživajo v njem in da odsevajo Božje veličanstvo, ne pa za to, da so v nenehnem ciklu materialne potrošnje. Delo, ki si upa misliti drugačen svet in drugačno logiko človeške želje in človeških razmerij, kar Bell denimo lepo ponazarja s skupnostjo Barka, ki skrbi za ljudi z downovim sindromom

Samo Rugelj, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...