Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Henohova knjiga

Henohova knjiga
20,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-278-227-6
Prevod Klemen Jelinčič Boeta
Spremna beseda Klemen Jelinčič Boeta
Urejanje Jože Faganel, Ivan Mohar
Uvodna beseda Janez Zupet

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16 cm
170 g
84 strani
Tip knjige
verski spisi
Kategorije
religija > krščanstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Začetek Henohove knjige opisuje padec čuvarjev, angelov, ki so se pomešali s človeškimi hčerami in spočeli velikane ali nefile. Preostanek knjige opisuje Henohove obiske nebes v obliki popotovanj, videnj in njegovih razodetij.

Henohova knjiga je obsvetopisemsko psevdoepigrafsko delo, znano tudi pod krajšavo 1 Henoh. Je antično judovsko besedilo, ki ga je po tradiciji napisal Henoh, Noetov praded, še pred vesoljnim potopom. Henoh, svetopisemski očak, je bil Kajnov sin in Metuzalemov oče. Knjiga je znana tudi pod imenom Etiopska Henohova apokalipsa in ima pet delov ali knjig, ki so bile napisane ločeno. Sodobni raziskovalci ocenjujejo, da so bili najstarejši deli knjige (večinoma v Knjigi čuvarjev) napisani okoli leta 300 pr. Kr., najmlajši deli (Knjiga prispodob) pa nekje do konca 1. st. po Kr. Knjige torej ni napisal zgolj en avtor, ampak več ali celo nekaj skupin avtorjev.

Knjigo sestavlja pet jasno ločenih delov, ki so bili že na začetku ločeni in v različnem času napisani teološki spisi, ob koncu prvega stoletja našega štetja po Kr. pa so jih uredniki združili v eno celoto.

Recenzija Bukla

Kot v spremni besedi ugotavlja Janez Zupet, je Judom in kristjanom danes jasno, da so spisi medzavezne književnosti izjemno pomembni za spoznavanje zgodovinskih, jezikovnih in religioznih tokov v helenistični dobi. Mednje sodi tudi Henohova knjiga, ki se je postopoma izoblikovala od tretjega do prvega stoletja pred Jezusovim rojstvom. Gre za judovsko psevdoepigrafsko besedilo, napisano v imenu Noetovega pradeda, Metuzalemovega očeta, z vsebino, ki spaja mitološke prvine in različna videnja, kot takšno pa se smiselno vklaplja v znane zgodbe iz Stare zaveze. Judi jo razumejo kot obsvetopisemsko »zunanjo knjigo«, katolikom pa bi lahko pomenila apokrifno delo, če bi vsebovala t. i. navdihnjenje.

Žiga Valetič, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...