Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ljubim te, Terezija!

Jože Urbanija
Ljubim te, Terezija!
8,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-278-258-0
Urejanje Ivan Mohar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 15 cm
150 g
98 strani
Tip knjige
verski spisi
Kategorije
religija > krščanstvo

Povej naprej

O knjigi

Bog ljubi prvi, že vnaprej

V tem šmarničnem berilu spremljamo Terezijino opevanje Gospodovega usmiljenja na poteh njenih hrepenenj, v neomajni zvestobi Gospodu v temnih nočeh preizkušenj, bolezni in nerazumevanj. Njeno življenje neprestano preseneča. Večino ga je preživela odmaknjeno od javnosti, a jo je papež Pij X. razglasil za »največjo svetnico sodobnega časa«.

Sveta Terezija Deteta Jezusa pravi o sebi, da je le mala cvetka, da je ptiček, da pa gre vendar »samo za to, da pričnem tu na zemlji opevati, kar bom opevala vso večnost v nebesih – Gospodovo usmiljenje.«

Zadnje besede Terezije Deteta Jezusa, ko je 30. septembra 1897 umirala na rokah svoje sestre, so bile: »Moj Bog, kako te ljubim!« Toda že mnogo prej, že takrat, ko je Mala Terezika bila še v večni Božji misli, ji je njen Bog govoril: »Ljubim te, Terezija!« Bog ljubi prvi, že vnaprej.

V letu, preden je odšla občudovat »Gospodovo usmiljenje« v nebesa, je zato zapisala: »Vendarle sem našla svoj poklic! Moj poklic je ljubezen. Da, našla sem svoje mesto v Cerkvi, in to mesto, moj Bog, si mi podaril ti: v srcu Cerkve, svoje Matere, bom Ljubezen … in tako bom vse obenem.« Sveta Terezija Deteta Jezusa nam podarja sporočilo, ki je pomembno za vsakogar, ki je univerzalno. V njem izpoveduje svoje globoko življenje po veri, upanju in ljubezni. K temu pa smo kot otroci usmiljenega Očeta vsi poklicani. In od tega, koliko se človeštvo odziva na to povabilo, je odvisna tudi usoda človeštva. Ko gre za odnos do Boga, je Terezija jasna in odločna. Njeno življenje neprestano preseneča. Večino ga je preživela odmaknjeno od javnosti, a jo je papež Pij X. razglasil za »največjo svetnico sodobnega časa«.
Čeprav si je želela iti v misijone, tega ni doživela, a jo je papež Pij XI. kljub temu imenoval za zavetnico misijonov.

Terezija Deteta Jezusa, Terezija Ávilska in Terezija od Križa (Edith Stein) so tri osebnosti, ki v življenje sveta vnašajo živo občutenje Boga. So pristne pričevalke za Božjo naklonjenost, dobrohotnost, sočutje in usmiljenje.

O avtorju
Jože Urbanija se je rodil 15. marca 1941 na Škrjančevem pri Radomljah. Diplomiral je na Teološki fakulteti v Ljubljani (1971), magistriral na Vseučilišču v Zagrebu ter doktoriral iz bibliotekarstva na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je nato dve desetletji predaval bibliotekarstvo. Prejel je veliko priznanje Filozofske fakultete ter zlato plaketo Univerze v Ljubljani. Poleg strokovnih in znanstvenih člankov ter prevodov so izšla tudi njegova literarna dela: Utrinki (1996), Zgodbe Tomaža Slovenca (2001), Ljubiti in živeti (2010), Soldat Klement (2011), Vladati za vsako ceno (2012), Antonija, ostani v Komposteli (2014).


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...