Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Njegova svetost

Zaupni dokumenti Benedikta XVI.
Gianluigi Nuzzi
Njegova svetost
27,40 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-241-686-7
Naslov izvirnika Sua Santità
Podnaslov izvirnika La carte segrete di Benedtto XVI
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Nevenka Troha
Urejanje Aleš Učakar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16 cm
570 g
312 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
religija > krščanstvo
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

›Zaupni dokumenti Benedikta XVI.‹ in še mnogih drugih visokih funkcionarjev Svetega sedeža so zajeti v ta vroči dosje aktualne, tako notranje- kot tudi zunanjepolitične dejavnosti Države mesta Vatikana.
Milijonom katoliških vernikov po vsem svetu ›krvavi srce‹ ob vse očitnejšem spoznavanju, da je ›cesar gol‹: da se sredi večnega mesta, za mogočnimi zidovi te žepne državice njeni državljani vse dni ne predajajo le kontemplaciji in razpravam o poslednjih rečeh, temveč so aktivni udeleženci poslovno-finančnih tokov in političnega kadrovanja, svoje mreže pa pri tem razpenjajo po vsem planetu.
Zato ni niti nenavadno niti presenetljivo, da so te, nekoliko prikrivane dejavnosti postale predmet zanimanja (zlasti) novinarjev: zlasti italijanskih, kajti italijansko državo delovanje vatikanskih politikov tudi najmočneje (pri)zadevajo.
Knjiga Njegova svetost je komentiran katalog zaupnih dokumentov, ki so po zamotanih kanalih pricurljali v javnost; osupnili so jo in ji razgalili ›neznosno lahkost‹ sprejemanja raznovrstnih odločitev, ki posegajo v življenja klerikov pa tudi povsem posvetnih pripadnikov različnih družbenih okolij. Izid te knjige je v Italiji letos spomladi pomenil izbruh afere, ki so jo medijski krogi zaradi njene podobnosti in daljnosežnosti s še eno tako afero izpred let poimenovali Vatileaks.
Nekatere od teh depeš so zdaj pred nami, prevedene in komentirane. Knjiga pa se dotakne še mnogih drugih dogodkov – nekaterih znanih iz večernih poročil, drugih bolj obrobnih, nekaterih tudi strogo lokalnih, torej italijanskih – in njihove razplete spleta v razburljivo pripoved o našem današnjem času.

Recenzija Bukla

Italijanski raziskovalni novinar Gianluigi Nuzzi, tudi avtor Metastaze – poročila o delovanju kalabrijske mafije, in knjižnega hita Vatikan d. d., v katerem se razgleda po vatikanskih financah, je lani dokončal knjigo Njegova svetost, ki je botrovala veliki aferi Vatileaks. V njej je objavil zaupne dokumente, ki mu jih je priskrbel notranji vatikanski vir, z namenom, da prekine obremenjujoči molk ter papežu, pa tudi javnosti pokaže, kako oddaljena je Katoliška cerkev od Jezusovih naukov ter prezaposlena z vlečenjem političnih, družbenih in gospodarskih niti. Naslov knjige je bržkone ironičen, saj od prve do zadnje strani niza dokumente, ki pričujejo o goli posvetnosti, bojih za oblast, korupciji in mednarodnem spletkarjenju (Vatikan je pač država). Bralec se sooča predvsem s profanim potencialom religije, sama afera, o kateri je na koncu govoril ves svet, pa se je umirila nekaj dni pred lanskim božičem, ko je Benedikt XVI. pomilostil obsojenega majordoma Paola Gabrieleja.

Žiga Valetič, Bukla 86-87

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...