Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ognjena noč

Eric-Emmanuel Schmitt
Ognjena noč

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-04-0526-9
Naslov izvirnika La nuit de feu
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Jaroslav Skrušny

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
180 g
136 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija
osebna rast, duhovnost in ezoterika
religija > krščanstvo
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtobiografska pripoved Ognjena noč nam razkriva neverjetno notranje popotovanje, ki doživi svoj korenit preobrat v eni od noči, ki avtorjevo življenje spremeni za vedno. 

Med odpravo po sledeh velikega francoskega meniha in spreobrnjenca Charlesa de Foucaulda v saharsko puščavo na jugu Alžirije, se Éric oddalji od svojih prijateljev in se izgubi v neskončnem prostranstvu puščave, napol nag, brez vode in hrane. Obdaja ga le brezmejnost in tu doživi svojo ognjeno noč, ki so jo prehodili že drugi veliki mistiki pred njim. Preplavi ga mir, spokojnost, zatem ekstaza, sreča, ogenj. Nima besed, nima imena, kako bi poimenoval ta dotik, vendar z vsem svojim bitjem ve, da je to On, da obstaja. Bog se je dotaknil njegovega srca in se mu razodel v mistični izkušnji. Mladi Éric začuti, da ga je Nekdo povlekel iz prepada, ga iztrgal smrti in mu podaril življenje. Schmitt v tej noči, zapuščen in prepuščen usodi, doživi dotik Božjega in tako se tudi v njem potrdi misel, da iz puščave nikoli ne prideš nespremenjen. Takole zapiše: »Rodil sem se pravzaprav dvakrat: prvič v Lyonu leta 1960 in drugič v Sahari leta 1989.«

Éric-Emmanuel Schmitt se je rodil leta 1960 v Lyonu. Je eden najbolj branih in prevajanih sodobnih francoskih pisateljev. Njegova dela so prevedana v 45 jezikov, njegove drame pa uprizarjajo v kar 50 državah po svetu. Schmitt je doktoriral iz filozofije na pariški Sorboni, po študiju pa se je po kratkem obdobju poučevanja posvetil predvsem pisanju. Od leta 2002 živi in dela v Bruslju.

Recenzija Bukla

Eric Emmanuel Schmitt (1960) je eden najbolj znanih francoskih pisateljev, pri nas ga poznamo predvsem po knjigah za otroke in mladino, vendar pa je s svojim ustvarjanjem segel na različna področja, od dramatike do filma. Posebno mesto morda zavzema ravno avtobiografska pripoved Ognjena noč, v kateri opiše svojo saharsko odpravo leta 1989 (knjigo o njej je napisal več kot dve desetletji kasneje, izšla je leta 2015), med katero je doživel nekakšno razsvetljenje. Vse skupaj se je začelo kot čisto navadna odprava po sledeh velikega francoskega meniha in spreobrnjenca Karla de Foucaulda, kamor se Schmitt odpravi v saharsko puščavo na jugu Alžirije; spočetka gre torej za prostodušen popis vsakdanjih popotnih doživetij. Ko pa se Eric potem enkrat oddalji od preostalih članov ekspedicije in se pomanjkljivo oblečen ter brez hrane in pijače izgubi v neskončnem pesku puščave, doživi svojo ognjeno noč – dotik Boga – ki so jo že doživeli mnogi menihi pred njim. Sodobna verzija starodavnih mističnih doživetij, ki so nepovratno zaznamovala avtorja in njegovo nadaljnje življenje.

Samo Rugelj, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...