Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Psihologija in alkimija

Carl Gustav Jung
Psihologija in alkimija
34,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Beletrina
Zbirka Koda
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-284-272-7
Naslov izvirnika Psychologie und Alchemie
Leto izdaje izvirnika 1972
Prevod Alfred Leskovec
Urejanje Živa Borak

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
970 g
540 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija
religija > krščanstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Psihologija in alkimija je izšla kot 12 zvezek zbranih del C. G. Junga. Knjiga je študija analogij med alkimijo, krščansko dogmo in psihološkimi simboli. Jung izhaja iz predpostavke, da je alkimija temeljna za razumevanje kolektivnega nezavednega. Opazovani fenomeni nezavednega (sanje, vizije) v obliki podob razkrivajo povezave, kakršne je moč najti tudi pri alkimijski simboliki. Jung opozarja na dvojno naravo alkimije, ki je po eni strani kemični in po drugi mistično-duševni proces. Alkimija Jungu pomaga razumeti transcendentno naravo človeške psihe. V avtobiografiji Spomini, sanje, misli Jung osvetljuje okoliščine nastajanja dela, ki je trajalo skoraj 10 let: »Z ukvarjanjem s starimi alkimističnimi teksti je vse prišlo na svoje mesto: svet podob imaginacije, izkustveni material, ki sem ga nabral v svoji praksi, in moji zaključki na njegovi osnovi. Moje razumevanje tipskega karakterja, ki se je že očrtaval med mojim študijem mitov, se je sedaj poglobilo. Prapodobe in bitja iz arhetipov so se pomaknili v središče mojih raziskav. Spoznal sem, da brez zgodovine ni psihologije in še manj psihologije nezavednega.« Knjiga je bogato slikovno opremljena.

C. G. Jung (1875– 1961) je utemeljitelj analitične psihologije. Velja za enega najpomembnejših psihologov in filozofov 20. stoletja; ukvarjal se je z analitično psihologijo, njegovo delo pa je vplivalo na razvoj psihiatrije, antropologije, religiologijo in na teorijo in prakso umetnosti. V psihologijo je uvedel pomembne koncepte, na primer introvertiranost/ekstravertiranost, kompleks, kolektivno nezavedno, arhetip ter anima/animus.

Recenzija Bukla

Po ugodnem odzivu na izid Rdeče knjige je Beletrina zdaj izdala tudi Psihologijo in alkimijo, še eno pomembno knjigo švicarskega psihoterapevta in misleca Carla Gustava Junga (1875– 1961), ki je izvirno izšla leta 1944. Po klasični definiciji naj bi alkimija včasih pomenila eksperimentiranje s takratnim kemijskim znanjem in tehnologijo, obenem pa je bila to tudi vrsta filozofije, ki je želela odkriti najvišjo modrost in nesmrtnost. Jung je alkimijo videl še širše, saj je njeno klasično obdobje, od antike pa nekako do približno sredine 17. stoletja, smatral za raziskovanje, ki je bilo samo po sebi sicer predvsem kemijsko, vendar se je po njegovem mnenju vanjo s projiciranjem vnašalo tudi nezavedno psihično gradivo. Ker je bila snov sama pač »samo« predmetna in zato neosebna, je po Jungu torej prihajalo do projekcij nezavednih, kolektivnih arhetipov. Skladno s kolektivnim duhom tistega časa gre po Jungu pri alkimiji torej večinoma za podobo duha, ujetega v temačnost sveta, se pravi za »nerešenost iz mučnega stanja sorazmerne nezavednosti, ki se prepoznava v zrcalu snovi in se torej obravnava skupaj s snovjo«. Delo, opremljeno z bogatim grafičnim gradivom, s katerim je Jung ilustriral svoje teze, je razdeljeno v tri dele: najprej je tu uvod v religiozno psihološko problematiko alkimije, v drugem delu Jung (ki je v slovenščini morda najbolj znan po svojem delu Človek in njegovi simboli) predstavi sanjske simbole individuacijskega procesa, kjer imajo osrednjo vlogo mandale, v tretjem, najobsežnejšem delu pa se posveti odrešenjskim predstavam v alkimiji, v kateri predstavi številne analogije med alkimijo, krščansko dogmo in psihološkimi simboli. Delo sklene z alkimistično simboliko v okviru zgodovine religije. Alkimija kot zrcalo transcedentne narave človeške psihe.

Samo Rugelj, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...