Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Razkrito krščanstvo ali Pregled načel in učinkov krščanske religije

Paul-Henri Thiry d'Holbach
Razkrito krščanstvo ali Pregled načel in učinkov krščanske religije -25%

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Krtina
Zbirka Temeljna dela
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-260-050-1
Naslov izvirnika Le christianisme dévoilé ou Examen des principes & des effets de la religion chrétienne
Leto izdaje izvirnika 1761
Prevod Vera Troha
Spremna beseda Gregor Kroupa
Urejanje Gregor Kroupa

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
190 g
150 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
religija > krščanstvo

Založnik o knjigi

Razkrito krščanstvo je d\'Holbach objavil pod psevdonimom leta 1761. Delo sodi med njegove radikalnejše spise. Kritika krščanstva, ki jedro svojega argumenta osredotoči zoper monopoliziranje morale s strani krščanskih (predvsem katoliških) dostojanstvenikov, je zbudila tudi Voltairovo zanimanje, ki se je izrecno distanciral od tako neprikrito ateističnih stališč. Knjiga je celovita in kritična obravnava krščanstva v vseh njegovih razsežnostih, tako z vidika njegove zgodovine kot tudi dogem, razodetja, čudežev, teologije, duhovništva in njegovih moralnih in političnih praks. D\'Holbach poudarja, da krščanska religija ni nikakršno zagotovilo moralnega življenja, temveč da je za krepostno življenje nepotrebna, saj je le-to utemeljeno v človekovi naravni skrbi za samoohranitev. Morda ga je prav zato Rousseau v Novi Heloisi upodobil v liku Womarja, paradoksnega ateista, ki navkljub svojim prepričanjem uteleša kreposti krščanstva.

Baron d\'Holbach, premožni mecen filozofov, ki je zaslovel kot gostitelj pariške intelektualne in politične elite, je bil obenem tudi marljiv pisec in prevajalec mnogih naravoslovnih spisov iz angleščine in nemščine v francoščino, avtor gesel s področja kemije, mineralogije in zgodovine v Diderotovi sloviti Enciklopediji pa tudi eden radikalnejših predstavnikov francoskega ateizma in materializma 18. stoletja.

Recenzija Bukla

Razvpito delo iz druge polovice 18. stoletja, ki ga je pariška policija po izidu želela uničiti, avgusta 1770 pa ga je parlament (skupaj z delom Système de la Nature istega avtorja) z odlokom javno obsodil in ukazal sežgati. Tudi njegovo avtorstvo je bilo sprva pripisano marsikomu (celo Voltairu), na naslovnici je bilo pač napačno ime, potem pa se je razkrilo, da ga je napisal baron d'Holbach (1723–1789). Ta v svojem spisu energično in z vsemi sredstvi napada krščanstvo, očita mu razna protislovja, nesmiselnost in nerazumljivost razodetja v misteriozni govorici, za potrditev Mojzesovih in Jezusovih čudežev pa hoče močnejše dokaze kot le pričevanja peščice nezanesljivih izobražencev in zanesenjakov.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...