Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Večni človek

Gilbert Keith Chesterton
Večni človek
29,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Zbirka Religiozna misel
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-278-299-3
Naslov izvirnika The everlasting man
Prevod Bogdan Gradišnik
Urejanje Ivan Mohar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
420 g
312 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
religija > krščanstvo
zgodovina
družbene vede > etnologija in antropologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Od zdravega razuma pričakuješ, da bo znal ločiti med oblakom in goro.

Knjiga Večni človek, ki je prvič izšla leta 1925, je uvrščena na seznam desetih knjig, ki so najmočneje oblikovale človekovo poklicanost in življenjsko filozofijo. Chesterton, avtor številnih del, v katerih na duhovit in prepričljiv način osvetljuje izjemnost krščanstva, spregovori tokrat v prvem delu o enkratnosti človeka med vsemi ustvarjenimi bitji, v drugem delu pa o enkratnosti učlovečenega Boga Jezusa Kristusa.

Večni človek (The Everlasting man) je Chestertonov dvodelni prikaz zgodovine človeštva, Kristusa in krščanstva. V njem sledimo duhovnemu popotovanju človeštva zahodne civilizacije. Gotovo spada med tista Chestertonova besedila, ki so postala že kar nekakšna antropološka, kulturno zgodovinska in apologetska klasika in ki s pretečenimi desetletji ne izgubijo svoje aktualnosti. Duhovitega pisca duhoviti bralci z veseljem preberejo kadar koli. Žal dela nismo dobili prevedenega v času, ko je pred stoletjem nastalo. Po avtorju in vsebini sodi med izdaje, ki bodo zapolnile tudi vrzel v slovenskem (komaj obstoječem) dialogu oz. polemiki med »znanstvenim« in »religioznim«.

Avtorjev življenjepis
Gilbert Keith Chesterton (1874– 1936) je bil eden največjih mislecev 20. stoletja. Povedal je nekaj o vsem in to je storil bolje kot kdor koli drug. Znal se je odlično izražati, predvsem pa je imel kaj povedati. Napisal je sto knjig, bil soavtor 200 drugih, je avtor na stotine pesmi, med katerimi je najbolj znana epska Balada o belem konju (Ballad of the White Horse), napisal je pet dramskih del, pet romanov in kakih dvesto kratkih zgodb, med njimi detektivske zgodbe očeta Browna. Kljub več kot zavidljivemu literarnemu delu pa se je imel Chesterton v prvi vrsti za novinarja. Napisal je več kot 4000 časopisnih esejev, mdr. je imel 30 let redno kolumno v tedniku Illustrated London News, 13 let pa je tedenske kolumne pisal tudi za Daily News. Poleg tega je urejal tudi svoj tednik, G. K.’s Weekly. Enako vešč je bil literarne in družbene kritike, zgodovine, politike, ekonomije, filozofije in teologije. Njegov brezhiben slog zaznamujejo pristna ponižnost, doslednost, miselni preobrati, izvirne domislice in čudenje. Tudi zato njegovo pisanje ostaja brezčasno aktualno. Bralcem Mohorjeve je že poznan po dveh knjigah detektivskih zgodb o očetu Brownu (Nedolžnost očeta Browna in Modrost očeta Browna) ter po izjemnem delu Pravovernost (2001), ki velja za najboljši primer apologetike krščanstva v 20. stoletju. Tem Chestertonovim knjigam zdaj stopa v odličnem prevodu Bogdana Gradišnika ob bok prav tako izjemen Večni človek.

Recenzija Bukla

Leta 1920 je izšla integralna izdaja Svetovne zgodovine Angleža H. G. Wellsa (1866– 1946), enega najbolj znanih in vplivnih pisateljev znanstveno-fantastičnih romanov, kot so Vojna svetov, Velikani prihajajo, Zgodba o nevidnem človeku itn., s katero je Wells, zelo produktiven tudi kot pisec del stvarne literature, napisal tedanjo klasično verzijo razvoja človeka od prazgodovinskih časov do dvajsetega stoletja (knjiga je bila v treh delih prevedena tudi v slovenščino leta 1937). Wells je v svoji knjigi zagovarjal Darwinovo evolucijo človekovega (in naravnega razvoja), kar je spodbudilo enega vodilnih katoliških mislecev svojega časa, Angleža Gilberta Keitha Chestertona (1874– 1935, pri nas ga poz namo predvsem po knjigah detektivskih primerov očeta Browna), da je z Večnim človekom, ta je prvikrat izšel leta 1925, Wellsovemu delu napisal nekakšno knjižno repliko. V njej apologetsko zavrača Wellsove teze o postopnem, a gladkem nastanku človeka iz živalskih prednikov ter predstavitvi Jezusa Kristusa kot zgolj še enega karizmatičnega lika v človeški zgodovini, saj v tej dvodelni knjigi duhovito in v brezhibnem slogu prikaže svoj pogled na duhovno popotovanje zahodne civilizacije, še posebej zgodovino krščanstva in samega Kristusa.

Samo Rugelj, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...