Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vodnik po krščanski teologiji 1.

Alister E. McGrath
Vodnik po krščanski teologiji 1.
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-278-171-2
Naslov izvirnika Christian Theology - An Introduction
Prevod Aleš Maver
Urejanje Ivan Mohar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
13,5 x 21,5 cm
400 g
317 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
religija > krščanstvo

Založnik o knjigi

Nepogrešljiva knjiga za vse, ki se hočejo poučiti o dvatisočletni zgodovini krščanske teologije.

»Pričujoča knjiga izhaja iz predpostavke, da njeni bralci ne vedo o krščanski teologiji ničesar. Enostavno izražanje in jasna razlaga sta temeljni odliki, za kateri sem si med pisanjem tega dela prizadeval. V očeh nekaterih bo to pomenilo, da je delo nepoglobljeno in neizvirno. Ti lastnosti sta v drugih kontekstih zagotovo dragoceni. A za tovrstno knjigo nista ustrezni. Izvirnost predvideva novost in razvoj. Ko pa sem pisal to knjigo, sem se zavestno izogibal vsiljevanju svojih lastnih zamisli kot nečesa, kar bi bilo zanimivo ali pomembno. Moj namen v tem delu ni bil prepričati, marveč razložiti. Zato ta knjiga opisuje, ne predpisuje.«
(Po avtorjevem predgovoru)

S svojimi odlikami je McGrathovo delo namenjeno zelo širokemu krogu bralcev. Po eni strani bo tak pregled koristen za teologe, po njem pa bodo s pridom posegali tudi strokovnjaki z drugih humanističnih in družboslovnih področij – in navsezadnje vsak, ki se bo srečal s teološkimi pojmi ali osebnostmi iz zgodovine teologije. Po drugi strani pa daje delo potrebne informacije vsem, ki si želijo o krščanstvu izvedeti več, pa naj gre za vernike ali tiste, ki bi se o krščanstvu radi le bolj natančno poučili.

V pričujočem prvem delu svojega »vodnika« se McGrath najprej dotakne obdobij, tem in osebnosti krščanske teologije od časa prvih cerkvenih očetov do sodobnosti, nato pa spregovori o izhodiščih krščanske teologije in njenih virih ter zaključi z razmišljanjem o spoznanju Boga in z opisom razmerja med filozofijo in teologijo. Drugi del McGrathovega »vodnika « pa bo posvečen osrednjim temam krščanske teologije, začenši z naukom o Bogu

Recenzija Bukla

Za vse intelektualne raziskovalce, znanja željne ateiste ali vernike, vodnik po krščanski teologiji jasno, razumljivo predstavi duhovno bogastvo krščanskega sveta. Sistematičen popis za tiste, ki tematike ne poznajo, pa tudi tiste, ki bi radi shematizirali dosedanje poznavanje. Sprehod skozi krščansko zgodovino od patrističnega obdobja prek srednjega veka in renesanse do reformacije in sodobnosti. Poleg značilnosti posameznega obdobja so predstavljeni tudi največji teologi, npr. Origen, Tomaž Akvinski, Martin Luter, John Henry Newman. Drugi del knjige je posvečen teoretskim osnovam: opredelitvi teologije, virom in izročilu, teoriji spoznanja Boga, modelom razodetja ter odnosu med filozofijo in teologijo.

Tanja Povšnar, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...