Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Velika črna maša za pobite Slovence

Tine Debeljak
Velika črna maša za pobite Slovence
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Družina
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-04-0164-3
Leto izdaje izvirnika 2015
Spremna beseda Helena Janežič, Milček Komelj, Marija Stanonik
Slikovno gradivo Bara Remec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 18 cm
540 g
348 strani
Tip knjige
verski spisi
Kategorije
leposlovje > poezija
religija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Lirsko-epska pesnitev Tineta Debeljaka Velika črna maša za pobite Slovence je prvič izšla leta 1949 v Buenos Airesu pod psevdonimom Jeremija Kalin in predstavlja prvo leposlovno knjigo povojne emigracije v Argentini. V 3500 verzih pesniško opisuje grozo povojnih pobojev ter se spominja vseh pobitih v revoluciji, hkrati pa pretresljivo izrazi motiv sprave in odpuščanja.

Knjiga je opremljena z lesorezi Bare Remec, ki z vso težo ilustrirajo Veliko črno mašo.

Recenzija Bukla

Veličastna lirsko-epska pesnitev ni le avtorjev umetniški prispevek k ohranitvi spomina na za mnoge že pozabljene čase iz naše (pol)preteklosti, ampak je predvsem odraz pesnikovega globokega (so)čutenja usode lastnega naroda. Celotno delo je prepredeno s trpkim in precej baladnim tonom, pa vendar avtor v njem ne pozabi na pomembno sol življenja: na upanje, ki dviga tudi najbolj strta srca in zlomljene duše. S spretnim krmarjenjem med liturgičnimi elementi, folklornimi vložki, dodatki iz slovenske literarne klasike in vidnimi primesmi antičnega duha je Debeljaku že leta 1949, ko je Veliko črno mašo izdal v Argentini pod psevdonimom Jeremija Kalin, uspelo ustvariti umetnino, ki tudi šestinšestdeset let po prvi izdaji ne izgubi svojega osnovnega namena: poklona pobitim žrtvam druge svetovne vojne. Delo, katerega umetniško vrednost poleg avtorjeve večplastne stvaritve poglobijo izvrstni lesorezi Bare Remec.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...