Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Žižkovi vici

Ste že slišali tistega o Heglu in negaciji?
Slavoj Žižek
Žižkovi vici
24,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Totaliteta
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-94115-1-3
Prevod Stojan Pelko
Urejanje Luka Novak
Zbral Audun Mortensen

Tehnične lastnosti
trda vezava
19 x 12,5 cm
170 g
154 strani
Tip knjige
humor, satira, parodija
Kategorije
filozofija
leposlovje
religija
zgodovina
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Žižkovi vici so zbirka šal, kot jih je navajal in interpretiral v svojih delih. Pogosto so prav vici bližnjica do filozofskega uvida, najsi gre za freudovske, vulgarne, ponarodele ali nekorektno vzhodnoevropske. Iz Žižkovih objavljenih del in še neobjavljenih rokopisov jih je prvi zbral norveški pesnik Audun Mortensen. Že obstoječe slovenske prevode je poiskal in priredil Stojan Pelko, ki je nove tudi prevedel. Avtor sam pa je posebej za slovensko izdajo dodal predgovor.

Filozof Slavoj Žižek je eden najvplivnejših svetovnih mislecev, sinonim za provokativno in pronicljivo misel, ki motri in buri stanje svetovnega duha, sam pa se najraje predstavlja kot “heglovski komunist”. Napisal je več kot petdeset knjig, stotine člankov in sodeloval pri številnih filmih. Tudi o njem je bilo napisanih kar nekaj knjig, od stripov do kritičnih študij, in posnetih več filmov

Recenzija Bukla

Nekje med prvovrstnima zbirkama filozofskih šal (Ste že slišali tistega o Platonu) in političnih vicev (Aristotel in svinjka se gresta politiko) najdemo Žižkove vice, ki prepletajo obe področji: modrost in ideologijo. Iz filozofskih traktatov, ki slovijo po inovativnem lepljenju idejnih plasti z vezivom humorja, je najbolj izstopajoče primerke zbral norveški pisatelj južnokorejskega porekla Audun Mortensen, Žižek pa je k domači izdaji pripisal predgovor, v katerem filozofsko pojasni brezplodnost samožrtvovanja.

Gre za zelo razgiban izbor odlomkov, kjer poleg samega vica ved no dobimo »nekaj več«. Vulgarnost, perverznost in banalnost so odskočna deska za tematiziranje rasizma, snobizma, aristokracije, Jezusa (in Marije Magdalene), boljševizma, hladne vojne, ameriških predsednikov, spolnih relacij, feminizma, tesnobe, korupcije, politične korektnosti, družine, medijev, Boga, Hollywooda, nacionalizma, psihoanalize, Drugega in mazohizma, pri tem pa mislec črpa iz zelo različnih virov: iz judovstva, grške mitologije, krščanstva, balkanskega humorja ali popularne kulture. Smeh se znova pokaže kot gonilo zdrave misli.

Žiga Valetič; Bukla 127-128

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...