Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Rodbina

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-274-112-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Rod
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Aleksandra Rekar
Urejanje Julia Doria

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
1.330 g
935 strani
Tip knjige
roman
Kategorije

bosansko leposlovje

Založnik o knjigi

Avtor z epskim zamahom prečka epohe in regije ter bralca popelje na véliko potovanje skozi čas. Z vpletanjem številnih avtobiografskih elementov Jergović opisuje družinsko sago Karla Stublerja, svojega pradeda, skozi čigar zgodbo prikazuje stoletje nemirov v srednji Evropi in na Balkanu. Deblo, iz katerega se razrašča rodovinsko drevo, je železničar Karlo Stubler, donavski »Švab«, v Avstro-Ogrskem imperiju rojen Jugoslovan. Rodbina v svojo mogočno romaneskno zgradbo vnaša zgodbe o Karlovih otrocih in vnukih, ki se izpojejo v smrti njegove zadnje vnukinje, suhe veje tega razvejanega družinskega drevesa.

Rodbina je mnogo več kot le roman o zgodovini avtorjeve družine. Je drevo močnih korenin in sokov, ki pomnijo nedavno zgodovino Sarajeva, Bosne in Hercegovine ter širše balkanske regije. Je brezkompromisen portret, ki preči zanke zgodovine in časa ter bralca neustavljivo vabi h kritičnemu, nepristranskemu razmišljanju o današnjem trenutku. Rodbina velja za opus magnum Miljenka Jergovića, ki ga imenujejo za Iva Andrića našega časa.

Roman je leta 2015 dobil znamenito Njegoševo nagrado.


Več o knjigi:

Recenzija Bukla

Čas osamitve je obenem tudi čas, ko v roke lahko primemo drugačno in morda tudi debelejšo knjigo. Ena od takih je gotovo Rodbina, ki jo je napisal morda najbolj znani bosansko-hrvaški pisatelj Miljenko Jergović (rojen leta 1966, rojstni dan ima ravno na nekdanji dan mladosti). Prav spomnim se, ko sem njegov mega roman z izvirnim naslovom Rod leta 2013 zagledal v hrvaških knjigarnah, vendar se mi je takrat zdel preobsežen, da bi ga prijel v roke. Popolnoma nekaj drugega pa je to zdaj, ko ga imamo na voljo v tekočem prevodu Aleksandre Rekar. Jergović nas kot rojeni pripovedovalec zgodb popelje na literarno pot po epsko izpisani večgeneracijski lastni družinski kroniki, ki se vije skozi različne države, jezike, ljudi, vere in običaje, s čimer nam izriše nepozabno fresko življenja na območju bivše Jugoslavije, ki jo potegne vse do današnjega časa. Veliki roman – Jergovića imajo za Andrića našega časa – pripoveduje o letih, ki se nam zaradi današnje resničnosti zdijo vse bolj odmaknjeni v mistično preteklost.

Samo Rugelj, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...