Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ne pustim te čakati

Trikrat na Kangčendzengi, najina zgodba izpod mojega peresa
Nives Meroi
Ne pustim te čakati

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-278-261-0
Naslov izvirnika Non ti farò aspettare
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Mateja Gomboc
Urejanje Alenka Veber

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
240 g
141 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
biografije in spomini

O knjigi

Ta zgodba se začne (slabo) in konča (srečno) na Kangčendzengi, tretjem najvišjem vrhu sveta, enem najtežje dosegljivih. To je junaška zgodba, ne samo iz sveta alpinizma, temveč predvsem zgodba o ljubezni in notranji rasti Nives Meroi, ene najpomembnejših alpinistk na svetu, in njenega moža, Beneškega Slovenca Romana Beneta.

Nives Meroi je pri sedemnajstih letih začela s prvimi alpinističnimi vzponi. Pri devetnajstih letih je srečala Romana in od tistega trenutka je postal njen stalni tovariš v navezi in potem tudi v življenju. Skupaj z njim je izvedla večino svojih alpinističnih podvigov v Alpah in na osemtisočake.

Smo leta 2009 in Nives Meroi se skupaj z dvema tekmicama poteguje za mesto prve ženske, ki bi se povzpela na vseh štirinajst osemtisočakov našega planeta. Mediji hočejo iz te tekme narediti svetovni spektakel, toda Nives je neobčutljiva za zapeljivo slavo, ki jo vabi, naj vstopi v igro, katere del se ne počuti … Kot vedno doslej se spoprime s Kangčendzengo, svojim dvanajstim vrhom, v navezi z možem Romanom, tudi tokrat brez »olajšav«: brez nosačev na visoki nadmorski višini, brez kisika.

Toda ko ju do vrha loči le še nekaj sto metrov, se Roman ne počuti dobro in se ustavi. Kako naj se zdaj odloči Nives? Naj nadaljuje sama in osvoji še en vrh, ki ji bo omogočil še bližjo pot k zmagi, kar bi ji mnogi v tistem hipu tudi svetovali? Ne, Nives se ne obotavlja: zapusti tekmo, ker noče pustiti Romana, da bi jo čakal.

Alpinista Nives Meroi in Roman Benet sta 12. maja 2016 osvojila še njun trinajsti osemtisočak - Makalu. Tudi nanj sta se povzpela brez uporabe dodatnega kisika in brez pomoči višinskih nosačev. Čestitamo!

Recenzija Bukla

Včasih je edini način, da zmagaš ta, da se umakneš, je ena od zapisanih ugotovitev slovite italijanske alpinistke Nives Meroi (1961), ki je himalajske osemtisočake večinoma osvajala kar s svojim možem v neverjetnem samotnem alpskem stilu kot iz nekega drugega vesolja. Njeni občuteno izpisani memoari se začnejo spomladi 2009, ko se, v tekmi še z dvema alpinistkama, da bi kot prva ženska osvojila vse osemtisočake, z možem Romanom najprej odpravita na Anapurno, vendar ju gora ne spusti zraven, zatem pa še na Kangchenjungo. Tu se njen mož blizu višine osem tisoč metrov začne nenavadno slabo počutiti, zato ji reče, naj gre sama do vrha. Nives je nekaj trenutkov v dilemi, kaj naj stori, potem pa se odloči, da himalajski vrh ni vreden tega, da bi moža pustila v negotovosti gorske surovosti in skupaj se brez vrha spustita v bazni tabor. Vendar Kangchenjunga še vedno čaka nanju … Izvrsten preplet alpinizma in poduhovljenega partnerskega odnosa.

Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...