Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nevarno proti vrhovom

Priročnik o nevarnostih v gorah
Jani Bele
Nevarno proti vrhovom

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Didakta
Zbirka Med gorskimi reševalci
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-261-477-5
Urejanje Polona Meglič

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16,5 cm
700 g
261 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem

Povej naprej

O knjigi

To je knjiga o nevarnostih v gorah. V njej bomo zaman iskali romantične zapise o vzponih na vrhove, uživanju v neskončnih razgledih, vzdihovanju ob sončnih vzhodih in zahodih za grebeni na obzorju. To so zgodbe in opisi, kaj vse se nam lahko pripeti in se vzpon ne zaključi tako, kot bi si želeli.

„Zgrozil sem se pred nedoumljivostjo življenja in pred uganko, zakaj je nekaterim dovoljeno kar naprej opravljati popravne izpite in zakaj druge že prva napaka izloči za vedno.” (Tone Škarja)

Recenzija Bukla

Obiskovanje hribov in gora je še vedno ena izmed najnevarnejših športnih aktivnosti pri nas, saj morajo naši gorski reševalci posredovati približno 250-krat letno (preračunano torej vsak delovni dan v letu, razen v soboto in nedeljo). Dolgoletni reševalec Jani Bele v monografiji Nevarno proti vrhovom (sicer deveti knjigi iz zbirke Med gorskimi reševalci), mešanici strokovne knjige in osebnih utrinkov ponesrečencev, reševalcev in drugih, nasmeje že na začetku, ko navede, da se nesreče na delu po navadi začnejo z enim od dveh stavkov: a) do nesreče je prišlo zaradi neizkušenosti ponesrečenega ali pa b) do nesreče je prišlo kljub izkušenosti ponesrečenega. Podobno velja tudi v hribih, kjer nesreča ne počiva, kar pa še zdaleč ne pomeni, da jo bodo slabo odnesli tisti, ki so manj izkušeni. Bele v knjigi svetuje, kako se pripravimo na turo in jo načrtujemo tako, da bi jo opravili brez težav, potem pa sistematično obdela vse nevšečnosti, ki se lahko zgodijo v gorah (v različnih letnih časih), od najbolj običajnih žuljev in utrujenosti prek nesreč, do katerih pride zaradi fotografiranja, ko fotograf išče najboljšo položaj ter omahne v dolino, klopov in drugih živali, ki lahko prekrižajo načrte, pa vse do padcev ter seveda jesenskih in zimskih nesreč, ko pohodnike presenetijo tako megla kot opasti, sneg, led ipd. Knjiga, ki lahko močno zmanjša število nesreč v hribih – samo prebrati in upoštevati jo je treba.

Samo Rugelj, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...