Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Po svoji sledi

Alpe – Kavkaz – Himalaja
Tone Škarja
Po svoji sledi
49,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Planinska zveza Slovenije
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6156-96-7
Fotografije Tone Škarja, ... [et al.]
Urejanje France Malešič

Tehnične lastnosti
trda vezava
26 x 21 cm
1.920 g
414 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
biografije in spomini > avtobiografija
leposlovje > potopisi

Povej naprej

Založnik o knjigi

Na 414 straneh je avtor Tone Škarja opisal neverjeten razvoj in podvige slovenskega alpinizma in himalajizma. V knjigi nastopajo številni, skoraj vsi naši alpinisti in odpravarji, s svojimi veselimi, resnimi in žalostnimi zgodbami. Vsakdo bo v knjigi našel svoje prijatelje in vzornike, ki so mu že dolga leta za zgled, ali pa se bo ob nesrečah otožno spominjal tistih, ki jih ni več, in se potem pri svojih dejanjih v gorah laže odločil tako, da bo bolj prav.
Na 414 straneh je polno številnih zanimivih zgodb in iskrivih misli. Vsebino krasi 250 črno belih in kar 461 barvnih fotografij.
Na koncu so dodani:
- najpomembnejši prvenstveni vzponi in ponovitve,
- pregled odprav in vzponov v Himalaji,
- seznami knjig, člankov,
- manj znani izrazi in kratice,
- osebno kazalo in
- vsebina.

Recenzija Bukla

»Časa za alpinizem je bilo malo. Prostih sobot takrat še ni bilo, vendar mi je obratovodja na Vrhniki dovolil, da sem ob sobotah nehal z delom ob 12h in v ponedeljek lahko začel šele ob 8h. Tako sem potem kolesaril do doma v Mengšu, se najedel in preoblekel, potem pa v Kamniško Bistrico (in gor v hribe), v ponedeljek zjutraj pa iz Mengša na Vrhniko.« Ja, v petdesetih letih si je bilo treba ure v gorah priboriti in Tone Škarja (1937) pri tem ni pomišljal. Ena osrednjih osebnosti slovenskega alpinizma v zadnjega pol stoletja v tej obsežni in z mnogimi fotografijami opremljeni monografiji še enkrat prehodi pot svojega hribolazništva in gorništva, ki se je začelo v Kamniških Alpah in drugih naših ter bližnjih tujih gorah, nadaljevalo na Kavkazu, potem pa doseglo vrh z odpravami na Kavkaz in v Himalajo, od Kangbačena in Everesta do Kangčendzenge. Na tej poti Škarja doživeto (ter obogateno z zapisi iz dnevnika) izriše potret slovenskega alpinizma ter njegovih posameznikov tega obdobja, ob tem pa po vseh teh letih priznava, da je ista stena ob vsakem obisku nekoliko drugačna. Hribovska knjiga tega poletja.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...