Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Reševanje v gorah

Sto let organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji
Jani Bele, ... [et al.]
Reševanje v gorah
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Gorska reševalna zveza Slovenije
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-269-635-1
Spremna beseda Danilo Türk, ... [et al.]
Izbor in urejanje Vladimir Habjan, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 17,5 cm
880 g
276 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem

Povej naprej

Založnik o knjigi

V prvem delu spoznamo nesreče in reševanje v svetu gora skozi čas: od samih začetkov, še preden se je začelo organizirano reševanje pred stotimi leti, do današnjih dni. Spoznamo opremo prvih reševalcev in njen razvoj vse do današnje, moderne opreme. Seznanimo se tudi z vsemi koraki, ki so privedli do današnjega načina usposabljanja in izobraževanja reševalcev, z vlogo zdravnikov, helikopterja in radijskih zvez pri reševanju, z reševanjem v snežnih plazovih ter z obdelavo podatkov reševanj in obveščanjem javnosti.

V nadaljevanju izvemo, kakšna je organiziranost gorskega reševanja v Sloveniji, predstavljena je tudi vloga Ustanove Sklad Okrešelj, ki pomaga otrokom ponesrečenih reševalcev. Spoznamo povezave gorskih reševalcev s tujino, navedene pa so tudi vse pomembnejše knjige, ki smo jih napisali reševalci v teh sto letih, ob koncu prvega dela pa so zapisani še izzivi reševanja v prihodnosti.

V drugem delu knjige spregovorijo reševalci. V mnogih zgodbah opisujejo veselje ob najdenem ali rešenem ponesrečencu, žalost in nemoč ob tragičnih reševanjih, resnost v stenskih reševanjih, napore ob težavnih nošnjah nosil, stiske v temnih viharnih nočeh in strah pri plezanju v terenu, ki ga ogrožajo plazovi. To so posamezniki, ki jim ni mar za druge ljudi, ki si pri sebi venomer ponavljajo, da želja pomagati ljudem v stiski ne sme nikoli zamreti!

Recenzija Bukla

Poletje je najbolj privlačen čas za obisk slovenskih gora, to pa prinaša tudi povečano tveganje za nesreče v gorah. Tu stopijo v akcijo gorski reševalci, ki raje naredijo svoje, kot pa o tem govorijo (ravnajo se po načelu, da je eno rešeno življenje pomembnejše kot tisoč besed, člankov in knjig), posledica njihovega pravočasnega in izurjenega odziva pa je preprečitev marsikatere tragedije. Ob nedavnem praznovanju stoletnice organiziranega gorskega reševanja pri nas pa je izšla knjiga, ki osvetljuje to prostovoljno, srčno, naporno, nevarno in predano dejavnost. V njej so predstavljeni različni načini reševanja v gorah skozi čas, oprema reševalcev in vse faze, ki so privedle do njihove današnje vrhunske usposobljenosti in organiziranosti. Drugi del pa nam postreže z resničnimi izpovedmi in pričevanji reševalcev, v katerih opisujejo svoja doživetja v gorah, od veselja ob uspehih do žalosti in nemoči ob usodni premoči gore. Prvovrstna knjiga za planince in izletnike.

Samo Rugelj, Bukla 81

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...