Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Slovenska planinska pot I. del

Od Maribora do Mojstrane
Gorazd Gorišek
Slovenska planinska pot I. del

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Planinska zveza Slovenije
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6870-32-0
Leto izdaje izvirnika 2018
Fotografije Gorazd Gorišek, ... [et al.]
Urejanje Jože Drab

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 13,5 cm
210 g
100 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem

Založnik o knjigi

Planinski vodnik Slovenska planinska pot I. del nas iz samega roba Panonske nižine, mariborskega Spodnjega Radvanja, popelje čez Pohorje, visokogorske vrhove Kamniško-Savinjskih Alp in obmejni greben Karavank do Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani.

Poti pa ne smemo vzeti tako zlahka, kot je sprva slišati. Že res, da se pri prečenju Pohorja ogrejemo, a šesti dan se zremo z visokogorsko Raduho. Nekaj dni kasneje pa moramo premagati tudi številne zahtevne in zelo zahtevne odseke na poti proti Ojstrici, Planjavi, Skuti, Jezerski Kočni in Storžiču. Tudi ko prestopimo na pobočja Karavank, se ne smemo vdati njihovi lepoti. Tudi travnate strmine skrivajo svoje pasti, a se nam ob kančku gorniške previdnosti namesto prvih razodenejo lepote gorskih livad in širnih razgledov na Ljubljansko in Celovško kotlino ter Zgornjesavsko dolino. Vseskozi pa zremo tudi v mogočne Julijce, katerih del Slovenske poti je opisan v drugem delu planinskega vodnika Slovenska planinska pot.

Recenzija Bukla

Slovenska planinska pot: I. del, II. del, III. del.

Naša najdaljša in najbolj znana planinska pot je seveda Slovenska planinska pot, ki se vije od Maribora prek Pohorja, Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank čez Julijske Alpe in potem prek Porezna, Golakov, Nanosa, Vremščice in Slavnika vse do morja, s svojo zahtevnostjo pa je v zadnjih letih cilj mnogih pohodnih pa tudi hitrostnih izzivov. Običajen, a pripravljen planinec potrebuje za celotno pot od 25 do 30 dni, dobro treniran lahko celotno pot prehodi v dobrih štirinajstih dneh, kar je nekako meja med hoditi in teči, najhitrejši pa so še dvakrat hitrejši. Vse to so seveda izjemno dolgi in naporni pohodi. Za tiste, ki bi naenkrat želeli prehoditi samo en njen del, je Planinska zveza Slovenije izdala tridelni vodnik po njej, »tretjinske« knjižice pa tudi v nahrbtniku ne bodo predstavljale velike teže. Prvi vodnik tako popiše pot od Maribora do Mojstrane (torej Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke), drugi nas popelje čez Julijce in se sklene na Petrovem Brdu, kamor se spustimo s Črne prsti, tretji pa nas popelje vse do klifa na Debelem rtiču, kjer se konča najnovejša različica transverzalne poti. Vodniki so opremljeni s podrobnimi informacijami o vsakem odseku poti, s profilom poti na vsaki etapi, z možnostjo prenočevanja in podobnimi informacijami, s tem pa predstavljajo dobrodošlo dopolnilo k obstoječi kolekciji planinskih vodnikov. Prihodnje leto (na lažje odseke pa morda že letos) bodo gotovo zvabili še kakega planinca več.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...