Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Trden kakor skala

Kratka zgodovina Turistovskega kluba Skala
Elizabeta Gradnik, Peter Mikša
Trden kakor skala

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Planinska zveza Slovenije
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6870-28-3
Leto izdaje izvirnika 2017
Urejanje Kornelija Ajlec, France Malešič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
310 g
111 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
zgodovina

Založnik o knjigi

Iz družbe idealističnih, celo romantičnih in v gore zaljubljenih rosno mladih ljudi je na Slovenskem v obdobju med obema vojnama nastala močna planinsko-športna in kulturno-vzgojna organizacija – Turistovski klub Skala. Obdobje delovanja Skale velja za eno najbolj vsestransko bogatih v slovenski gorniški zgodovini. Iz vrst skalašev je izšlo mnogo odličnih alpinistov, smučarjev, sankačev, gorskih reševalcev, fotografov, literatov, predavateljev in filmskih ustvarjalcev. Težko je reči, v kateri od teh dejavnosti je TK Skala dosegel najlepše rezultate, ker je bilo njegovo delo tako zelo vsestransko in so marsikje prav skalaši morali orati ledino. Lahko pa bi izpostavili alpinistično in smučarsko dejavnost.
Živečih članic in članov ni več, njihove zgodbe pa živijo predvsem v njihovem brezčasnem delu, ki je imelo za Slovenijo izreden pomen. Velik del tega v zgodovinskem orisu prinaša prva monografija o tem elitnem slovenskem gorniškem klubu.

Recenzija Bukla

Kako je nastal prvi slovenski celovečerni film in kdo ga je posnel? Odgovor najdemo v Turistovskem klubu Skala, ki je nastal med obema svetovnima vojnama (leta 1921) z misijo, da postane prepoznavna športna in kulturnovzgojna organizacija. Operacija je vsestransko uspela, saj obdobje delovanja Skale velja za eno vsebinsko najbolj bogatih v slovenski gorniški zgodovini. Ne samo celovečerec V kraljestvu Zlatoroga, ki so ga posneli in pozneje tržili nekateri od osrednjih članov kluba (režija in montaža Janko Ravnik, glavne vloge Joža Čop in Miha Potočnik), tudi mnogi drugi ključni alpinisti tega časa, od Klementa Juga naprej, so koreninili v tem klubu, ki je kmalu začel dobivati tudi svoje izpostave po Sloveniji. Knjiga Trden kakor skala prinaša pregled zgodovine tega kluba s pomembnimi dogodki in ljudmi. Obogaten je z mnogimi grafičnimi materiali, od evolucije logotipa do priložnostnih fotografij (kar nekaj jih je iz Planinskega muzeja v Mojstrani), s čimer smo dobili zaokrožen pogled na eno pomembnejših športnoplaninskih organizacij z začetka 20. stoletja.

Samo Rugelj, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...