Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Velikani Himalaje

Viki Grošelj
Velikani Himalaje
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Planinska zveza Slovenije
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6870-12-2
Leto izdaje izvirnika 2013
Fotografije Viki Grošelj, ... [et al.]
Urejanje Andrej Mašera

Tehnične lastnosti
trda vezava
26 x 20,5 cm
1.200 g
248 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pri Planinski založbi PZS je izšla knjiga Vikija Grošlja Velikani Himalaje. To je že štirinajsta knjiga tega plodovitega alpinističnega pisca. V njej je predstavil vseh štirinajst svetovnih osemtisočakov in orisal zgodovino vzponov nanje s posebnim poudarkom na delovanju slovenskih alpinistov, ki so se z izjemnimi dosežki v Himalaji povzpeli na sam svetovni vrh. V knjigi so zbrani vsi podatki o udejstvovanju slovenskih alpinistov bodisi v slovenskih bodisi v tujih odpravah. Knjiga je napisana v živem in zanimivem slogu, ki je značilen za avtorja, in bogato opremljena s številnimi fotografijami.
Avtor knjige Viki Grošelj, rojen 3. junija 1952, je vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec in gorski vodnik. Po poklicu je športni pedagog.
Kot alpinist je poleg številnih vzponov, ki jih je opravil v domačih in tujih gorah, sodeloval na več kot tridesetih odpravah v izvenevropska gorstva. V Himalaji je opravil enajst vzponov na vrhove desetih osemtisočakov. Na vse vrhove, razen na Makalu, Everest in Kangčendzengo, je splezal brez uporabe dodatnega kisika.

Recenzija Bukla

Viki Grošelj (1952), živa legenda slovenskega in svetovnega alpinizma in pisec mnogih knjig, v svoji najnovejši monografiji, nadgrajeni tudi s televizijsko oddajo, pred nami razprostre čudoviti himalajski svet. V svoji alpinistični karieri je Grošelj stal na kar desetih od štirinajstih osemtisočakov, vsakega od obstoječih pa oriše z mešanico osebne izkušnje, lastnega pogleda nanj ter splošne zgodovine njegovega osvajanja, ob tem pa posamezna poglavja sklene z mednarodno in slovensko statistiko vzponov in osvojitev vrhov. Fotografsko opremljena tako s panoramami veličastnih vrhov kot z dokumentarnimi posnetki z raznih oprav je knjiga Velikani Himalaje privlačen dokument tako za tiste, ki smo zadnja desetletja od blizu ali daleč spremljali drzne vzpone (naših alpinistov) na najvišje vrhove sveta, kot tudi za mlade, ki se šele zdaj srečujejo s Himalajo kot geografskim in simboličnim pojmom in ki jim bo streha sveta začela buriti domišljijo šele v teh ali prihodnjih letih. Na kakšnem nivoju so bili slovenski alpinisti do zdaj, pa je lepo prikazal tirolski alpinist presežnikov Reinhold Messner, ki je pred leti v eni svojih knjig ovrednotil himalajske dosežke in Slovencem pripisal kar osem ključnih podvigov, kar je največ med vsemi opisanimi narodi.

Samo Rugelj, Bukla 95-96

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...