Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Teči ali umreti

Kilian Jornet
Teči ali umreti
19,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-278-032-6
Naslov izvirnika Córrer o morir
Prevod Veronika Rot

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 12,5 cm
240 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
šport in zdravje > tek
biografije in spomini
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kilian Jornet Burgada (1987) je otroška leta preživel v planinski koči Cap del Rec v Pirenejih. Že zelo mlad se je začel ukvarjati s turnim smučanjem in se zanimati za gorski svet. Danes je eden najbolj vsestranskih gorskih tekačev, udeležuje se tako najkrajših in izredno strmih tekem v kilometrskem vzponu kot ultra dolgih tekaških preizkušenj. Je večkratni svetovni prvak serije gorskih tekov Skyrunner®, večkratni zmagovalec tekme UTMB ( Ultra-Trail du Mont-Blanc) ter številnih drugih tekem v gorskem teku in turnem smučanju. Rekorde podira tudi izven tekmovanj; v dobrem tednu dni je prečil celotne Pireneje, dosegel je najboljši čas proge okoli jezera Tahoe, najhitreje doslej je opravil tudi s Kilimandžarom. S popolno predanostjo svojemu športu je vzor za tekmovalce najrazličnejših panog.
Po seriji izvrstnih športnih dosežkov se je katalonski gorski tekač in turni smučar Kilian Jornet leta 2011 odločil zapisati del tega kar doživlja med ekstremnimi podvigi ter nam s tem razkriti, kaj se med včasih nečloveškimi napori dogaja z njegovim umom in kaj ob tem občuti njegovo telo. Želi nam razkriti, o čem razmišlja, ko razmišlja o teku, in kaj doživlja med tekom samim. Pripoved začne v otroštvu, saj se je že takrat zapisal gorskemu svetu, ter nadaljuje z garaškimi leti trdega treninga, ki so ga pripeljala tja, kamor je želel. Posamezna poglavja nam ponujajo vpogled v celoten proces projektov, ki so ga doslej najbolj zaznamovali, vse od ideje in priprav do njihove izvedbe. Njegova pripoved vseskozi vzdržuje pravcat »tekaški« tempo, saj so strani tako kot kilometri na Kilianovih trasah polne čudovitih razgledov, nepredvidenih zapletov, bolečine in praznine ter nazadnje zmagoslavja in sreče ob izpolnjenem cilju. Knjiga Teči ali umreti je iz katalonščine prevedena že v nekaj tujih jezikov in sedaj jo imamo na voljo tudi v slovenščini, v prevodu Veronike Rot, česar se bodo najbolj razveselili tekači in turni smučarji, ki Kilianove uspehe redno spremljajo preko socialnih omrežij in spletnih strani, knjiga pa je vsekakor zanimiva tudi za tiste, ki Kiliana še ne poznajo, saj je odlično motivacijsko branje za vse ljubitelje športa.

Recenzija Bukla

Tekaška sezona je konec oktobra z Ljubljanskim maratonom dosegla vrhunec, tako rekoč hkrati z njim pa je izšla nova knjiga enega od najboljših tekaških ekstremistov zadnjih let. Kilian Jornet (1987) je katalonski športnik, ki na najbolj napornih tekaških preizkušnjah, kot je, denimo, tek okoli Mont Blanca, premika dosedanje meje in (na videz) zlahka zmaguje, v doživetem in neposrednem jeziku pa nam predstavi razmišljanja in prigode športnika na vrhuncu svojih moči, pri katerem zmaga metaforično pomeni življenje, poraz pa smrt. Po njegovem je vrhunski športnik tisti, ki zna »samo« izkoristiti svoje genetske sposobnosti ter v svoj šport vložiti veliko dela, izjemen športnik (kot je on) pa zna poleg tega videti red v kaosu, zaradi česar je sposoben plavati v morju kompleksnosti ter nereda, na lahkoten način pa narediti tisto, kar je drugim videti izjemno težko. Tek kot umetniško delo in stvaritev, ki poleg tehnike in garanja potrebuje tudi navdih … Teči ali umreti je še ena prevedena knjiga o teku, ki bo še malo razširila slovenski pogled na to najbolj naravno človekovo gibanje.

Samo Rugelj, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...