Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Alternativna medicina

Praktični in strokovni priročnik
Jörg Grünwald, Christof Jänicke
Alternativna medicina
79,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-241-309-5

Tehnične lastnosti
trda vezava
731 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Priročnik Alternativna medicina je enciklopedija oblik naravnega zdravilstva in možnosti zdravljenja številnih bolezni. Knjiga je napisana strokovno in hkrati poljudno, namenjena pa je najširšemu krogu uporabnikov, ki se zanimajo za možnosti zdravljenja najrazličnejših bolezni tudi poleg ambulantne obravnave v državnem zdravstvu oziroma ustanovah šolske medicine.

V prvem delu je predstavljena zgradba priročnika s predlogi za njegovo uporabo. Sledita razlaga osnovnih strokovnih pojmov in zgodovinski pregled razvoja zdravilstva. Pomemben del so praktični nasveti o izbiri primernega terapevta, poteku zdravljenja in možnostih alternativnega zdravljenja otrok. Pojasnjena so nekatera izhodišča alternativnega zdravljenja vključno s predstavitvijo diagnostičnih metod.

Drugi del je precej obsežnejši. V njem so predstavljeni načini alternativnega zdravljenja. V ospredju so tradicionalni sistemi zdravljenja, ki so v svetu tudi najbolj razširjeni: ajurveda, antropozofska medicina, homeopatija, šamanstvo, tradicionalna kitajska medicina, tradicionalna tibetanska medicina in zeliščarstvo.

Sledi pregled drugih načinov alternativnega zdravljenja, združenih v tematske sklope: dietetika (npr. makrobiotika, post), fizikalno zdravljenje (npr. hidroterapija, knajpanje), manualno zdravljenje (npr. kiropraksa, razne masaže, šiacu), psihoterapija (npr. psihoanaliza, vedenjska terapija), sproščanje in meditacija (npr. avtogeni trening, molitev, progresivno sproščanje mišic), zdravljenje s fiziološkimi dražljaji in regulacijo (npr. izpiranje debelega črevesa, nevralna terapija), zdravljenje z energijo (npr. aromaterapija, bioresonančno zdravljenje, rejki) in zdravljenje z gibanjem (npr. čhikung in thajčičhuan, joga).

Pri vsaki od teh zdravilskih metod so predstavljeni njen razvoj, značilnosti in potek zdravljenja. Po potrebi so dodana priporočila posameznih terapij oz. opozorila pred morebitnimi negativnimi ali stranskimi posledicami.

Tretji del enciklopedije je namenjen naravnemu zdravljenju bolezni. Razdeljen je na 12 poglavij oz. sklopov bolezni, predstavlja pa možnosti njihovega alternativnega zdravljenja. V tem delu so podrobno obravnavane bolezni dihal, oči in ušes, duševno in splošno počutje, bolezni gibal, imunskega sistema in presnove, kože, otroške bolezni, prebavne bolezni, rak, bolezni srca in ožilja, urogenitalnega trakta, ženske bolezni in bolezni živčevja.

Te bolezni so podrobno predstavljene; spoznavamo njihove posebnosti, naučimo se prepoznavati simptome, spoznamo možnosti znanstvene medicine pri njihovem zdravljenju, dobimo kratka navodila o zdravem življenju, s katerim se bolezni lahko tudi izognemo; sledi obširen pregled možnosti njihovega zdravljenja po raznih alternativnih metodah in terapijah, predstavljenih v drugem delu knjige.

Dodatek v zadnjem delu knjige prinaša med drugim še nekatere praktične preglednice, slovarček manj znanih ali strokovnih pojmov in stvarno kazalo.

Vsebina v priročniku Alternativna medicina je razvrščena po abecedi, kar uporabnikom olajša iskanje posamezne terapije ali zdravstvene težave, ki jih zanima. V knjigi je tudi veliko kratkih povzetkov ob posameznih poglavij, ki dajo zelo hiter vpogled v obravnavano snov.

Recenzija Bukla


Ključno vprašanje, ki si ga zastavljamo pri razmišljanju o uporabi alternativne medicine, je: Ali deluje? Po navadi se k njej zatečemo v primeru, ko nas rešitve, ki jih za naše zdravstvene težave ponuja uradna oziroma klasična medicina, ne zadovoljijo, saj želimo o svojem zdravju tudi sami aktivno odločati. S podobno predpostavko sta se avtorja – sicer zdravnika z obilo raziskovalnega dela – srečevala več kot dvajset let in svoje izkušnje in spoznanja polagoma zložila v celosten in zelo obsežen priročnik alternativne medicine, ki je sedaj izšel tudi pri nas. Knjiga je sestavljena iz treh delov. V prvem o alternativni medicini spregovori na splošno, v osrednjem delu so predstavljeni različni alternativni sistemi in metode, v sklepnem delu pa se priročnik osredini na posamezne bolezni ter zanje predstavi rešitve, naprej s strani uradne, potem pa še alternativne medicine. Celovito.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...