Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Digitalna demenca

Kako spravljamo sebe in svoje otroke ob pamet
Manfred Spitzer
Digitalna demenca
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2016
ISBN 978-3-7086-0860-0
Naslov izvirnika Digitale Demenz
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Stanislav M. Maršič

Tehnične lastnosti
trda vezava
15 x 22 cm
326 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Brez računalnika, pametnega telefona in svetovnega spleta dandanes v življenju ne gre več. V tem pa se skriva velikanska nevarnost, kajti ob intenzivni rabi teh medijev se sposobnosti naših možganov zmanjšujejo. Ugledni raziskovalec delovanja možganov Manfred Spitzer nakazuje v tej knjigi zaskrbljivi razvoj.

Otroci in mladostniki preživijo z digitalnimi mediji več časa kakor v šoli. To vodi v govorne in učne motnje, pomanjkanje pozornosti, stres, depresije in vse večjo nagnjenost k nasilju. Ugledni raziskovalec delovanja možganov Manfred Spitzer nakazuje v tej svoji knjigi zaskrbljivi razvoj. Staršem odločno svetuje, naj pri svojih otrocih omejijo kratkočasenje z digitalnimi mediji, da otrok ne bo zaneslo v digitalno demenco.

Na univerzitetni kliniki v Ulmu, ki jo vodi, je Spitzer obravnaval kot paciente tudi odvisnike od računalniških iger in odvisnike od svetovnega spleta. Življenje teh pacientov so digitalni mediji povsem uničili. Zdravniki so pri mlajših odraslih vedno pogosteje beležili motnje spomina, motnje pozornosti in motnje koncentracije kakor tudi čustveno poplitvenje in splošno otopelost. To bolezensko sliko so začeli v Južni Koreji imenovati digitalna demenca.
Avtor poskuša v tej knjigi predstaviti skrb vzbujajoči razvoj, ki vodi v vse močnejši upad umskih zmožnosti, zlasti otrok. V to poljudnoznanstveno razpravo je vključil predvsem nova in najnovejša spoznanja, dobljena s številnimi znanstvenimi raziskavami in testi. V besedilu se ukvarja samo z razlikami, ki so statistično značilne. Bralec, ki bi jih rad v posameznih primerih preveril, si lahko ogleda obsežno izvirno literaturo, navedeno na koncu knjige. Razumevanje besedila pa bralcu olajšajo tudi številne ilustracije.

Recenzija Bukla

Nicholas Carr je pred nekaj leti v svoji knjigi Plitvine, prevedeni tudi v slovenščino, spodbujen z lastnimi izkušnjami razmišljal o pešanju umskih zmožnosti in sposobnosti koncentracije tistih, ki so v sedanjem času tako ali drugače vse bolj priklopljeni na ekrane svetovnega spleta ali računalniških iger. Nemški raziskovalec Manfred Spitzer, vodja Univerzitetne klinike za psihiatrijo v Ulmu, je s knjigo Digitalna demenca na tem področju stopil še en korak naprej. V njej piše o svojih pacientih, računalniških in spletnih odvisnikih, pri katerih so zdravniki (večinoma gre za mlajše odrasle) vedno pogosteje beležili motnje spomina, motnje pozornosti in motnje koncentracije, dodatno pa tudi čustveno poplitvenje in splošno otopelost. Spitzer je s številnimi preiskavami in testi ter s citiranjem raznih raziskav poskušal predstaviti širšo sliko vpliva digitalne sedanjosti na naš razum (knjiga je obogatena tudi z različnimi preglednicami in ilustracijami), posebej v primerih, ko ta začne dobivati sindrom odvisnosti. Ta včasih dobiva tudi povsem bivanjske razsežnosti, saj, kot pravi Spitzer »novi digitalni mediji povzročajo strahove na mnogotere načine, ki segajo od kratkih napadov strahu in telesne napetosti pa vse do popolne nezmožnosti delovati razumno. Eden od izrazov je strah, da bi kaj zamudili, ki so v anglosaškem svetu poimenovali s kratico FoMO (fear of missing out).« Pronicljivo in aktualno.

Samo Rugelj, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...