Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Dosje sladkor

Gary Taubes
Dosje sladkor
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-287-109-3
Naslov izvirnika The case against sugar
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Maja Novak
Urejanje Aleksandra Kocmut

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16 cm
550 g
318 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina
naravoslovje > biologija
naravoslovje > medicina
naravoslovje > znanost

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtor s številnimi primeri utemeljuje spoznanje, da je sladkor postal ›tobak našega tisočletja‹: podpirajo ga močni lobiji, ki so ga vsilili našemu življenjskemu vsakdanu, povzroča pa številne bolezni. Sladkorna bolezen je danes bolj razširjena kot kdajkoli prej; debelost dosega med prebivalstvom skoraj epidemične razsežnosti; skoraj desetina današnjih otrok ima nealkoholno zamaščenost jeter. Osnovni vzrok teh in podobnih kritičnih družbenih problemov, povezanih z zdravjem, je sladkor.

Gary Taubes v tej knjigi raziskuje zgodovino odnosa med Američani in sladkorjem: ta se uporablja celo kot konzervans in dodatek v cigaretah, eden največjih problemov pa je čezmerna uporaba koruznega sirupa z visoko vsebnostjo fruktoze. Avtor navaja vrsto raziskav, ki so pokazale našo odvisnost od sladkorja oziroma sladkarij. Jasno poudarja tudi argumente proti sladkorju ter odpravlja zmotna prepričanja o povezanosti sladkorja in uravnavanja telesne teže. Predvsem pa pojasnjuje, kakšne ozaveščene odločitve o sladkorju bi morali sprejemati tako posamezniki kot družba v celoti.

Glede na današnjo pretirano razširjeno rabo sladkorja in pritiske industrijskih lobijev je knjiga Dosje sladkor dragocen in nujen vodnik za vsakogar, ki se želi bolje znajti v blodnjaku sodobne prehrambne industrije ter učinkovito poskrbeti za zdravje in blaginjo sebe in svojih najbližjih.

Recenzija Bukla

Gary Taubes (1956) je raziskovalni novinar, ki je kar lep del svoje kariere posvetil raziskovanju prehranjevanja in sladkorja ter njegovega škodljivega vpliva na zahodno pa tudi drugo civilizacijo. Zdaj sta v slovenščini hkrati izšli kar dve njegovi knjigi. Prvi je naslov Dobre kalorije, slabe kalorije (izvirno je izšla leta 2007), v njej pa je Taubes pokazal, kako ni pomembno samo to, koliko kalorij človek vnaša v telo v želji pri ohranjanju svoje telesne teže, temveč je pomembno tudi to, v kak­šni obliki pridejo te kalorije v telo ter kakšen vpliv imajo na njihovo prebavo in predelavo naši geni in hormoni. V precej bolj sveži knjigi Dosje sladkor iz leta 2016 pa je Taubes pod drobnogled vzel sladkor, eno od smrtonosnih substanc sodobnega časa, ter raziskal odnos med Američani in sladkorjem (ter naraščanjem diabetesa v zadnjih desetletjih). Taubes v knjigi lepo pokaže, kje vse se dandanes uporab­lja sladkor, od konzervansa do dodatka v cigaretah, morda najbolj problematična pa je uporaba koruznega sirupa, s katerim človekom prejme ogromno fruktoze, ki dolgoročno pogubno vpliva na človekovo presnovo in povzroča presnovni sindrom, ki je temelj za številne nadaljnje sodobne civilizacijske bolezni. Knjiga, ki kaže popolno odvisnost naše družbe od sladkorja in sladkarij.

Samo Rugelj, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...