Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Dostojno kosilo

Samopreskus
Karen Duve
Dostojno kosilo
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6949-42-2
Naslov izvirnika Anständig esses
Prevod Urška P. Černe
Urejanje Petra Vidali

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 14 cm
330 g
272 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Ko se pogovarjam s Steffanom Mohrom, se mi spet zgodi to, kar se mi zgodi vedno, ko sem v stiku z enim ali več vegani. Počutim se osramočeno. Ob tem, da mi nihče nikoli ni česa očital ali česa od mene zahteval. Zadostuje že, da obstajajo. So živi dokaz za to, da je dostojen način življenja brez rabe nasilja mogoč in da ta način spet ni tako težaven. In ob tem se boleče zavem, kako neznačajna sem. Ob tem, da je veganski način življenja edina etično dosledna drža, niti malo ne dvomim več. Kljub temu pa še zdaleč nisem prepričana, ali bi v resnici rada za vse večne čase postala veganka.
Če ravnokar preberem članek o klavnicah in kravah, ki dajejo največ mleka, se mi nobena druga odločitev sploh ne zdi več mogoča. Nekaj pičlih ur pozneje pa naenkrat pogrešam meso, povezava med tem, kar si želim jesti, in tem, kar sem malo prej prebrala, mi izgine iz spomina, kot bi odrezal. Čudno pa je, da to očitno ni odvisno samo od prepričanj, do katerih sem se dokopala sama, marveč tudi od tega, katerim prepričanjem sledijo ljudje, s katerimi se v tistem trenutku družim.«

Karen Duve je vsaka dva meseca spremenila prehranjevalne navade. Razlog? Preverjanje sebe in moralnih izgovorov. Preizkusila je bio prehrano, vegetarijanstvo, veganstvo in tudi frutarijanstvo. Brez olepševanja je svojo osebno izkušnjo (tudi negodovanja in zgražanja) delila z bralci in v Nemčiji požela val navduševanja.

Recenzija Bukla

Nekega dne se je nemška pisateljica Karen Duve odločila, da bo na lastni koži preizkusila razne načine prehranjevanja. Ta evolucija je potekala od uživanja bioizdelkov kot najboljšega približka običajni prehrani, prek že bolj omejujočega vegetarijanstva, ki ga je nadaljevala proti veganstvu ter ga sklenila pri že kar radikalnem frutarijanstvu, ki temelji na tem, da uživaš samo plodove, torej tisto, kar rastlin ne poškoduje. Tu in tam ironična, vseskozi pa inteligentno napisana knjiga Dostojno kosilo je rezultat tega njenega samopreskusa, s katerim si Karen Duve želi zadovoljivo odgovoriti na konkretne in splošne dileme vsakodnevnega prehranjevanja v 21. stoletju. V tem namreč tudi za prehransko ozaveščenega posameznika obstajajo mnogi izzivi in prepreke. Knjiga o prehrani, kot je še ni bilo!

Samo Rugelj, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...