Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Oprani možgani

Robert H. Lustig
Oprani možgani
34,99 € 34,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,05 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Zbirka Esenca
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-01-5496-9
Naslov izvirnika The Hacking of the American Mind
Podnaslov izvirnika The Science Behind the Corporate Takeover of Our Bodies and Brains
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Aleš Učakar
Urejanje Mitja Pucer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 15,5 cm
460 g
383 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kako je mogoče, da smo ljudje v 21. stoletju bolj nesrečni, osamljeni, bolni in z različnimi snovmi bolj zasvojeni kot kadarkoli prej? Morda zato, ker skušamo zadovoljstvo kupiti – pri tem pa tragično zamenjujemo pojma sreča in ugodje? Korporacije prodajajo užitek v prikritih oblikah ter si manejo roke ob dobičku.

Potrošniki se ne zavedamo, da se vse skupaj začne in konča v možganih. Tam so dejavni živčni prenašalci kot serotonin (sreča) in dopamin (vznemirjenje) ter hormoni kot kortizol (stres), ki krojijo naše počutje, zdravje in samopodobo ne glede na to, kateri zunanji dejavniki jih sprožajo. Bomo životarili z opranimi možgani in se v pehanju za srečo tolažili z odmerki sladkorja, najbolj škodljivega belega prahu na svetu, ali poskrbeli za svoje telo z ustrezno prehrano, redno dejavnostjo in primernim načinom življenja?

Dr. Robert H. Lustig (roj. 1957) je priznan ameriški pediater endokrinolog in profesor na Univerzi v Kaliforniji v San Franciscu, specialist za nevroendokrinologijo in otroško debelost. Je tudi direktor tamkajšnjega programa WATCH (Weight Assessment for Teen and Child Health) ter predsednik in soustanovitelj neprofitnega Inštituta za odgovorno prehrano. Kot zagovornik zdravega načina življenja in nasprotnik čezmerne uporabe sladkorja v industrijsko predelani hrani je pripravil številne strokovne članke in javna predavanja; na YouTubu objavljeni posnetek Sugar: The Bitter Truth (30. julija 2009) na kanalu UCTV je dosegel viralne razsežnosti. O zdravstvenih izzivih in ustreznih rešitvah piše v svojih prejšnjih knjigah Obesity Before Birth: Maternal and Prenatal Influences on the Offspring (2010), Mastna laž: grenka resnica o sladkorju (2013), Sugar Has 56 Names: A Shopper's Guide (2013) ter The Fat Chance Cookbook (2014).

Recenzija Bukla

Ameriškega pediatra endokrinologa Roberta H. Lustiga (1957) v slovenščini že dobro poznamo po njegovi knjigi Mastna laž: grenka resnica o sladkorju, v kateri je nazorno in z znanstveno podprtimi dognanji pokazal, kako nas v sodobnem času zasvaja in ubija ta beli kristalni prah. V svoji zadnji knjigi Oprani možgani je v analizi »zadete« Amerike in vse bolj tudi preostalega sveta stopil še korak naprej in se nadrobno posvetil sodobnemu ameriškemu umu ter različnim oblikam civilizacijskih zasvojenosti, ki napadajo in vse bolj zasvajajo Američane pa tudi druge narode. Pri tem trdi, da so njihovi možgani v resnici (rečeno z računalniškim izrazom) že »shekani«, torej ugrabljeni, vanje pa je vdrla kombinacija mehkih in trdih drog, alkohola, sladkorja, hitre hrane, kofeina itn. na eni strani ter nevroleptikov, antidepresivov, video iger in nenehne priklopljenosti na družbena omrežja na drugi, kar ustvarja strupeno kombinacijo, ki (poleg drugega) rezultira v nenehni nezadovoljnosti, porastu depresij in anksioznosti ter potiska Ameriko na lestvici srečnih držav in državljanov – kljub relativni ekonomski blaginji – vse bolj navzdol. Poučno!

Samo Rugelj, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...