Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ščepec rešitve

Zamolčane zdravilne moči začimb
Sanja Lončar, ... [et al.]
Ščepec rešitve
33,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Svetovanje Aleš Pevc
Zbirka Skupaj za zdravje človeka in narave
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-92693-3-6
Fotografije Sanja Lončar, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 17 cm
920 g
415 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Še sanja sem nam ne, koliko težav lahko omilimo ali celo ozdravimo s ščepcem začimb, ki jih morda že imamo na vrtu, okenski polici ali v kuhinji.

Ali ste vedeli, da že minimalna količina muškatnega oreščka preprečuje nastajanje kariesa, da čaj iz bazilike redči kri vsaj tako učinkovito kot zdravila, da imamo na voljo vsaj deset začimb, ki uspešno zavirajo nevarne bakterije, kot sta E. coli in salmonela, nekatere pa so celo kos tudi bakterijam Helicobacter pylori ter bakterijam, odpornim na antibiotike. Z njimi si lahko veliko bolj varno kot s sinteznimi zdravili uravnamo tudi sladkor in holesterol.

Moč začimb ni le kozmetične narave. Nešteto resnih znanstvenih raziskav, ki jih predstavljamo v tej knjigi, potrjuje, da so v velikem številu primerov začimbe enakovredne, neredko pa tudi močnejše od sinteznih zdravil, ki so jih testirali vzporedno.

Ali ste vedeli, da vsebujeta 2 grama cimeta več antioksidantov kot pol kilograma dušenega brokolija? Da 15 gramov peteršilja vsebuje toliko antioksidantov kot dve jabolki? Če torej nimamo veliko prostora, je bolje na vrtu ali balkonu pridelati kakšen gram začimb kot nekaj kilogramov krompirja ali solate.

Z začimbami lahko zmanjšamo tudi potrebo po različnih kemikalijah v hiši. Nekatere uspešno odganjajo muhe in komarje, druge opravijo z molji, tretje preprečujejo nastanek plesni, ali jih lahko celo preženejo s stene.

In zakaj o vsem tem vemo tako malo? Zakaj danes uporabljamo manj začimb kot kadar koli prej?

Zakaj jih je industrija izgnala iz hrane in jih nadomestila s pogosto škodljivimi kemikalijami?

Čas je, da tudi na tem področju stopimo korak nazaj (ali naprej) – k sebi in k naravi. Prihranili si bomo veliko težav in veliko denarja ter si pridobili nova spoznanja o razsežnostih stvarstva, ki nas obkroža.

Recenzija Bukla

Novinarka in neodvisna raziskovalka Sanja Lončar je avtorica več priročnikov (Resnice in zmote o kandidi, Kako zmanjšati uporabo antibiotikov, Vojna ali mir z bakterijami itn.) in neutrudna predavateljica, ki je tik pred koncem poletja v Živa Centru v Tomačevem predstavila svojo najnovejšo knjigo. Njeno vodilo je olajšati delovanje vsem, ki si prizadevajo živeti v sozvočju z naravo, in tokrat se je s soavtoricami analitično lotila raziskovanja zdravilnih moči začimb. Zgodba o »pozabljanju začimb« je dober primer o razvrednotenju starodavnih znanj in modrosti, saj se mnogim danes niti ne sanja, kaj vse zmorejo rastline, kako nam lahko pomagajo in kako pametno jih je uporabljati. Avtorice so zato zelo podrobno predstavile trideset najpomembnejših začimb, njihovo zdravilno delovanje, uporabo v kulinariki, gojenje, njihov nakup, shranjevanje itn. Ker so se nekaterih začimb resno lotili tudi znanstveniki, so naredile še številne primerjave med tradicionalnim znanjem in izsledki sodobne znanosti. Posebno poglavje tega obsežnega in lepo oblikovanega priročnika pa je namenjeno zdravilnemu delovanju začimb, kjer izvemo, kako lahko te odpravljajo želodčne težave, uravnavajo sladkor, krepijo zdravje, lajšajo menstrualne bolečine in pomagajo pri mnogih drugih težavah. Nazorno in poučno opozorilo, da prihaja čas, ko bi bilo najbolje vrniti se nazaj (ali naprej) k naravi.

Renate Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...