Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Griči

Izbor prispevkov iz Planinskega vestnika med leti 1974 in 2019
Rafael Terpin
Griči
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Planinska zveza Slovenije
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-6870-53-5
Fotografije Robert Zabukovec
Ilustracije Rafael Terpin
Spremna beseda Igor Dakskobler

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
24,5 x 17 cm
660 g
229 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
leposlovje
turizem in vodniki
leposlovje > potopisi
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Bogastvo doživetij, čudenje nad lepoto narave, njenih kamnin in rastlinstva, ljudi in njihovih hiš, zgodb in usod, veselih in žalostnih, celo tragičnih. Ob tem pa opisi težko prehodnih grap, samotnih, komaj še opaznih stez in prehodov, domačij, celih zaselkov, ki jih ni več, navad, ki so izumrle. To so nedvomno leposlovne pripovedi, po zasnovi, slogu in izrazju izvirne. V času med leti, ko so nastale in sedanjostjo, je že velika zev - hribovska pokrajina in ljudje so se zelo spremenili, zato so tudi pričevanjske, dokumentarne. Bereš jih lahko kot potopis in te bodo zvabile, da boš šel na pot, kamor morda še nisi hodil.« Dr. Igor Dakskobler (iz spremne besede)

Rafael Terpin, slikar, je knjigo opremil z lastnimi slikami, kar delo pomembno poživlja. Zbrana besedila so na Rafkovih poteh privrela z njegove duše. Slikajo nam krajino, občutke, cvetje, hiše in ljudi, ki so, in ki jih več ni. Zanos, s katerim svoja doživljanja podaja, je nalezljiv, njegove izbrane besede pa navdihujoče in božajoče.

Z izjemnim občutkom za videno in s smislom za arhitekturne sestavine Rafael gričem, med katerimi je rasel med griči, ne bi mogel zapeti lepše hvalnice, ki je - žal - hkrati tudi rekviem. Izginjajoča dediščina se ima prav njemu zahvaliti za spoštljivo slovo.

Recenzija Bukla

Med slovenskimi zapisovalci in upovedovalci občutkov in razgledov, ki se ponujajo ob hoji po naravi, bo Idrijčan Rafael Terpin (1944) s svojo knjigo Griči, v kateri je zbran presek njegovega več kot štiri desetletja dolgega tovrstnega publicizma, gotovo dobil posebno mesto. Ne glede na to, da se Terpin, tudi slikar, ki je s svojimi umetelnimi stvaritvami obogatil knjigo in zanjo prispeval tudi naslovnico, v njej posveča predvsem domačim idrijskim in cerkljanskim hribom in torej ne hlasta po pohodnih presežnikih vseh vrst, nas v impresijah s svojih potepanj razoroži z bogastvom svojega jezika ter gibkostjo predstavljanja občutkov, ki se mu porajajo med hojo. Skorajda vsak njegov stavek je nekaj posebnega, premišljeno je izpisan, bogat s pomeni ter dostikrat izviren v njihovem dodajanju in pregibanju slovenskega jezika, pa naj bo počivanje na kakšnem mestu ali jutranji začetek vzpenjanja na kak vrh, kjer je bil že stokrat in več, ki bi ga marsikdo pozabil takoj po zaključku. Griči so presežek pisanja o naravi ter spodbuda za vse, da ni treba v ekstremne gorske višave, da bi šele tam našli navdih za izvirno hribovsko pripoved.

Samo Rugelj, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...