Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Karavanke brez meja

Zgodovina in zgodbe, favna, flora, najlepše ture in izleti med Dravo in Savo ter Trbižem in Velenjem
Gerhard Leeb
Karavanke brez meja
28,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2010
ISBN 978-3-7086-0496-1
Naslov izvirnika Grenzenlose Karawanken
Fotografije Adrian Kert, Gerhard Leeb
Prevod Seta Oblak
Urejanje Adrian Kert

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 21,5 cm
470 g
336 strani
Tip knjige
vodnik
Kategorije
turizem in vodniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Karavanke so najdaljše slovensko gorovje. Njihova slemena z najvišjim vrhom Stolom (2236 nmv) se vlečejo 120 km daleč od Trbiža do Slovenj Gradca na slovenski strani in od Podkloštra do Labota na avstrijski. Karavanke so dolga leta veljale kot ideološka meja med vzhodnim in zahodnim blokom. S padcem Berlinskega zidu in razpadom Sovjetske zveze je prišlo do pozitivnih sprememb v medsebojnih odnosih na obeh straneh gorovja. Naraščajoči pretok blaga in turistični porast med Slovenijo in avstrijsko Koroško dokazujeta dober razvoj. S tem povezano medsebojno odkrivanje vliva upanje v skupno prihodnost.

Avtor Gerhard Leeb se je podal na pot v kraje ob vznožju Karavank z namenom, da Karavankam odvzame njihovo politično ustvarjeno nepremostljivost. Knjiga v prvi vrsti ni vodič v gorski svet Karavank, temveč razkriva predvsem lepote, posebnosti, kulturnozgodovinske trenutke in čudovite izletniške cilje v krajih vzdolž Karavank in v njihovih višinah ter favno, floro in geologijo gorovja. Hkrati pa avtor poskuša ujeti skupno zgodovinsko tradicijo obeh strani Karavank.

Recenzija Bukla

Pričujoča knjiga ni klasičen vodnik v gorski svet Karavank, pač pa je njen avtor, Gerhard Leeb, novinar, fotograf in pisec, ki se že od sedemdesetih let dalje z veliko osebne angažiranosti bori za ohranitev Alp kot življenjskega prostora, želel predstaviti predvsem naravne lepote in kulturnozgodovinske posebnosti krajev vzdolž Karavank in v njihovih višinah. Najdaljše slovensko gorovje je dolgo 120 kilometrov in skupaj s Kamniško-Savinjskimi Alpami tvori naravno ločnico med Avstrijsko Koroško in Gorenjsko. Zaradi svoje lege pa tudi zaradi kulturnih značilnosti so Karavanke v nekem zgodovinskem obdobju postale pereč politični primer in so dolga leta veljale kot ideološka meja med vzhodnim in zahodnim blokom. S čudovitimi fotografijami, preglednimi risbami in uporabnimi podatki se lahko sprehodimo skozi kraje od Trbiža prek Železne Kaple, Pliberka in dalje do Dravograda, na drugi strani pa od Prevalj prek Mežice, Velenja, Kamnika itn. do Kranjske Gore.

Renate Štrucl

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...