Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Lepi izleti vabijo

Lep dan kliče – 15 let
Željko Kozinc
Lepi izleti vabijo
39,80 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-799-4
Leto izdaje izvirnika 2014
Fotografije Željko Kozinc, ... [et al.]
Urejanje Jurij Senegačnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
27 x 19 cm
1.740 g
435 strani
Tip knjige
vodnik
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
turizem in vodniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Lepi izleti vabijo je že sedma v nizu priljubljenih Kozinčevih vodnikov po Sloveniji in zamejstvu, ki smo jih izdali v zadnjih 15 letih. Lep dan kliče, prvi Kozinčev vodnik, ki je izšel leta 1999 in bil kar šestkrat ponatisnjen, je v slovensko popotniško literaturo prinesel svež veter. Ta še danes navdušuje bralce in izletnike, dokaz pa je tudi izbor najlepših izletov Moje najljubše poti, ki je izšel ob desetletnici izida prve knjige Lep dan kliče. Oba natisa sta zelo hitro pošla.
Minilo je pet let in prišel je čas za novo izdajo. Željko Kozinc je po izidu Mojih najljubših poti prehodil mnogo lepih kotičkov, nekatere na novo, druge že kdo ve kolikič, in nastala je knjiga Lepi izleti vabijo.
Lepi izleti so zbirka 104 izletov – 81 jih je Kozinc opisal že v prejšnjih knjigah in jih je zdaj prehodil na novo ter njihove opise osvežil, 23 izletov pa je čisto novih. Tudi to knjigo spremljajo Kozinčeve fotografije – te »govorijo« tako kot besedilo in mnogim daje največji mik prav detajl, ki bi vas na fotografiji na kaki »lepi« turistični razglednici zmotil.
Kozinčevo delo nudi bralcu mnogo več kot »klasični« vodniki, katerih avtorji se predvsem trudijo, da bi kar najnatančneje opisali pot, zato pa radi spregledajo tisto, kar je pri njej najlepše. Ali pa spregledajo najlepše kotičke nasploh, samo zato, ker pot do njih ne vodi mimo nobene gostilne.
Kozinc se je turistično »razvpitim« krajem namenoma ognil in za nas poiskal skrite in že skoraj pozabljene naravne in kulturne zaklade naše države in zamejstva. Opisal jih je tako, kot jih zna opisati samo pisatelj, zraven pa je razmišljal tudi o manj znanih, včasih povsem obrobnih zgodovinskih dogodkih in človeških usodah.

Knjigi je priložena avtokarta Slovenije z označenimi izleti, ki so jo pripravili v sodelovanju z AMZS.

Recenzija Bukla

Kozinc (1939), pisatelj in popotnik, nam je v zadnjih desetletjih, večinoma na straneh časopisa Delo, postregel s stotinami namigov za izlete v naravo po Sloveniji. Ti so pred petnajstimi leti začeli izhajati tudi v knjigah pod naslovom Lep dan kliče. Prva je izšla leta 1999, sledile pa so še tri (stranski proizvod so bili še njegovi izleti po okolici Ljubljane), tako da je Kozinc vsega skupaj v njih nanizal kar 500 izletov po znanih in manj znanih slovenskih izletniških in pohodniških točkah. Žlahtni literarni zapisi o njegovih poteh so se zasidrali v srcu njegovih bralcev, tudi takih, ki so njegove popotne zapise predvsem brali, ne pa toliko »izletnikovali«, saj gre za edinstveno slovensko literarno potopisje, ki se namerno oddaljuje od standardne vodniške oblike. Zato je ob desetletnici prve knjige Lep dan kliče izšla prva zbirka Kozinčevih najljubših izletov z naslovom Moje najljubše poti, ki je že s samo pojavno obliko utemeljila tudi monografsko vrednost njegovega pisanja. Ker je med bralci naletela na izjemen odziv, je ob petnajstletnici te priljubljene knjižne zbirke pred nami še pričujoči drugi izbor njegovih najljubših izletov, tokrat pod naslovom Lepi izleti vabijo. Ta obsega dobrih sto izletov, med katerimi jih je bilo nekaj več kot osemdeset že objavljenih, tem pa je Kozinc dodal še 23 novih. Vsi so izpisani s prepoznavnim Kozinčevim pristopom, ki navdušuje vedno znova, knjigi je dodan zemljevid z označbami lokacij, kjer se nahajajo izleti, spodaj podpisani pa je ob listanju knjige denimo odkril skoraj pozabljene kraje, na katerih je taboril v rani mladosti, potem pa pozabil, kje je to sploh bilo, hkrati pa ga Kozinc spet in spet usmerja na kuclje in kraje, ki se jih je zato, ker so malo ven iz obstoječih markiranih poti, do zdaj izogibal. Lepi dnevi letos torej spet kličejo na Kozinčeve izlete!

Samo Rugelj, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...