Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Od davnine do divjine

Popotniški vodnik: 40 drugačnih izletov po Sloveniji
Dario Cortese
Od davnine do divjine
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-01-2867-0
Leto izdaje izvirnika 2013
Fotografije Dario Cortese, ... [et al.]
Urejanje Boris Bogataj

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 16,5 cm
680 g
184 strani
Tip knjige
vodnik
Kategorije
turizem in vodniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Na izletih Od davnine do divjine nas avtor popelje širom po Sloveniji. Skupaj potujemo skozi davnino, se približamo skrajnostim in okušamo divje. Z izvirno in duhovito besedo nas ob vsakem letnem času vabi in vodi v daljave cest, pešpoti in brezpotij. Na koncu, največkrat pa tudi že kar med potmi, skupaj odkrivamo osupljive ostaline preteklosti, naravne danosti pa tudi posebnosti in bogastvo slovenskega rastlinskega sveta, kar oboje velikokrat nehote in z lahkoto spregledamo.

V knjigi so natančni opisi poti za 40 izletov, 57 zemljevidov z vrisanimi potmi, 120 fotografij, koristni namigi, napotki in naslovi ter »recepti« za pripravo »divje« hrane.

Dario Cortese je po izobrazbi diplomirani inženir agronomije, sicer pa samostojni publicist. Že vrsto let je rdeča nit njegovega delovanja naravna, »divja« hrana. Napisal je že kakšen ducat knjig, večinoma o naravni prehrani, pa tudi nekaj popotniških vodnikov. Objava člankov, prirejanje delavnic in predavanja so stalnice njegovega delovanja, ki je kompleksno, uravnoteženo, včasih nekoliko samosvoje, a vselej nazorno in ciljno naravnano: k naravi in človeku.

Recenzija Bukla

Nedavno se je Dario Cortese oglasil na naši založbi in prinesel nekaj novih knjig. Hiter opazovalec bi morda samo zaznal, da je športno oblečen, no, jaz sem si ga podrobneje ogledal, in ugotovil: da ima na sebi pohodniške čevlje, s katerimi lahko hodi kjerkoli po Sloveniji, samo po visokogorju morda ne; da je oblečen v pohodniške hlače iz tistega finega sodobnega trpežnega materiala, ki omogoča kar se da enostavno večdnevno preživetje v naravi; da je podoben tudi zgornji del njegovih oblačil in da ima na sebi precej poln srednje velik nahrbtnik, za katerega sem lahko samo ugibal, kaj skriva v notranjosti. Vprašal sem ga, ali je prišel iz gozda in ali se bo po odhodu od nas vrnil nazaj tja, pa se je samo skrivnostno nasmehnil. Cortese je tista unikatnega mešanica divjega in urbanega človeka, ki skuša tudi v času podivjanega kapitalizma, obsedenega z raznimi komunikacijskimi napravami, obdržati neposreden stik z naravo in, če se le da, tako ali drugače živeti od nje. Če bi bilo potrebno, lahko za svoje kosilo poskrbi v bližnjem mestnem parku, saj, kot pravi, okoli nas v naših krajih rase več kot 1500 užitnih rastlin. Poleg tega, da je dolgoletni sodelavec revije Gea, je o tem napisal kar nekaj knjig (najbolj znane so Divja hrana ter Nekaj divjega in Nekaj divjega, v drugo), drugi krak njegovega »naravnega« ustvarjanja pa je zasidran v pohodniških in popotniških vodnikih vseh vrst. Če želite, se lahko z njim, recimo, odpravite po slovenskih delih evropskih pešpoti E6 in E7, prav pred kratkim pa je izšla njegova nova knjiga Od davnine do divjine, v kateri nas vabi na drugačne izlete po Sloveniji, v katerih spretno kombinira urbano, arheološko in naravoslovno izkušnjo. Od planinskih izletov, kot je, denimo, izlet do Potočke zijalke in naprej na Olševo, prek obiska železodobnih Vač in njihove okolice do obalnega sprehoda iz Strunjana v Piran nas odpelje njegova gibka beseda. Njegovi opisi so duhoviti in poskočni, provocirajo in aktivirajo, odkrivajo nam stvari, ki jih vidimo, a jih ne spregledamo, v pokrajini in urbani krajini Cortese razkriva nove detajle, sredi mesta pokaže na samoniklo naravo in nas popelje na širno cesto spoznavanja osupljive ostaline slovenske preteklosti in bogastvo domačega rastlinstva. Vodnik za celovito spoznavanje znano-neznanih koncev naše domovine.

Samo Rugelj, Bukla 89-90

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...